Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Binnenland 19 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is de rol van de Rabobank in de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden

De controversiële mondkapjesdeal van Sywert van Lienden is er gekomen met de Rabobank als troef. Dat meldt Follow The Money. De Rabobank en Barbara Baarsma, directeur van Rabobank Amsterdam, hadden geld klaarliggen om de deal te financieren.

Van Lienden meldde zich in april 2020 bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor het snel aanleveren van tientallen miljoenen mondkapjes. Hij liet ook meteen weten dat hij ‘vertrouwde Nederlandse kampioenen uit het bedrijfsleven’ achter zich had staan.

Rabo-krediet cruciaal voor mondkapjesdeal

Dat blijk nu de Rabobank te zijn. Sywert van Lienden schermde ook met de steun van de KLM, maar het ministerie wist dat dit onzin was. Rabobanks Baarsma, die Van Lienden al jaren kende, werkte mee aan het plan van Van Lienden en had een krediet van 115 miljoen euro geregeld waarmee de mondkapjesdeal gefinancierd kon worden. Zo hoefde de Rijksoverheid niet meteen over de brug te komen in ruil voor mondkapjes.

De steun van de Rabobank maakte Sywert van Lienden meteen een serieuze en ogenschijnlijk betrouwbare partner voor het ministerie. Mede omdat de overheid volgens toenmalig zorgminister Martin van Rijn ‘zelf geen werkkapitaal zou verschaffen’. In ruil voor het Rabo-krediet werd het ministerie van VWS door de Rabobank gevraagd om een afnamegarantie van de mondkapjes. Dat gaf het ministerie.

Misleidde Van Lienden ook de Rabobank?

Uiteindelijk hoefde het geld van de Rabobank niet voor de deal te worden gebruikt. De Rijksoverheid besloot om tóch ‘werkkapitaal’ te verschaffen en de mondkapjesdeal zelf te financieren. Daardoor was het krediet van Baarsma niet meer nodig. Toch heeft de aanwezigheid van de Rabobank er wel voor gezorgd dat het ministerie van VWS overstag ging en met Van Lienden in zee ging.

Ook werd er tussen de Rabobank en kamp-Van Lienden gesproken over de mogelijke problemen die het maken van winst zou opleveren. Bernd Damme, partner van Sywert van Lienden, verzekerde de bank dat eventuele winst een goede bestemming zou krijgen, oftewel een goed doel. Daarom doet het OM ook onderzoek naar eventuele misleiding van zakelijke partners door Van Lienden en zijn partners.

Van Lienden plaatste kritische tweets om mondkapjesdeal te regelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit is de rol van de Rabobank in de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden
Sluiten