Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 9 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

D66 en CU: ‘Kamerleden die intimideren, mogen niet meer meedoen aan debat’

Als het aan D66 en de ChristenUnie ligt, worden Kamerleden die anderen intimideren tijdens debatten sneller een halt toegeroepen. De voorzitter van de Tweede Kamer zou het Kamerlid dan het woord kunnen ontnemen of hem of haar zelfs helemaal uitsluiten van de vergadering.

D66’er en fractievoorzitter van die partij Jan Paternotte diende dat voorstel namens zijn partij en de ChristenUnie in, tijdens een debat over omgangsvormen in de Kamer. Het reglement van orde van de Tweede Kamer moet daartoe wat hun betreft worden aangepast.

‘Giftige cocktail’

„We hoeven de giftige cocktail van huftergedrag, intimidatie en agressie niet normaal te vinden”, stelde Paternotte. Wanneer iemand grenzen overschrijdt, moeten Kamerleden opstaan. Zulk grensoverschrijdend gedrag komt de laatste tijd steeds vaker voor, merkt Paternotte. „Maar bij goede bedoelingen alleen kunnen we het niet laten.”

„De Kamer is de plek waar vrijuit van mening moet kunnen worden gewisseld en waar het debat op het scherpst van de snede gevoerd moet kunnen worden. Dat is essentieel voor het functioneren van de democratische rechtstaat.” Als sprake is van intimidatie en agressie in de Kamer, is dat volgens de D66’er steeds minder mogelijk, omdat dit ertoe kan leiden dat Kamerleden zich niet meer durven uit te spreken. „In een democratie mag en kan je mensen niet de mond snoeren. Dan komt juist de vrijheid van meningsuiting in het geding”, stelde Paternotte.

Intimiderende Kamerleden tijdens debatten

Als Kamerleden in de Kamer over de schreef gaan en niet meer het woord mogen voeren of niet meer aan het debat mogen deelnemen „maken we duidelijk dat iedere volksvertegenwoordiger zich vrij en veilig kan voelen om zich uit te spreken, hier in het hart van onze democratie”, benadrukte de D66-fractievoorzitter.

Eind vorig jaar voelde een partijgenoot van Paternotte zich nog bedreigd door een Kamerlid van Forum voor Democratie. Sjoerd Sjoerdsma (D66) was niet zo blij met een opmerking die FVD’er Pepijn van Houwelingen maakte richting hem. Hij zei: „En uw tijd komt nog wel. Er komen tribunalen!” Het D66-Kamerlid wilde daarop niet meer verder met zijn inbreng en vroeg de voorzitter om ingrijpen. „Dat zijn allemaal dreigementen. Ik vind het er niet fraaier op worden”, reageerde voorzitter Ockje Tellegen.

Jodiumtabletten-gekte verplaatst zich naar Marktplaats: ‘Doosjes worden voor 31 euro verkocht’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
D66 en CU: ‘Kamerleden die intimideren, mogen niet meer meedoen aan debat’
Sluiten