Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 8 mrt 2022

Criminelen ronselen telefoonnummers klantenbestand sekswerker: ‘En dan begint het afpersen’

Een bezoek aan een sekswerker is meestal vrij privé. Maar criminelen maken daar op een slinkse manier gebruik van. Door telefoonnummers te ronselen bij sekswerkers, proberen louche figuren klanten af te persen en op te lichten.

Onderzoeksplatform Pointer van de KRO-NCRV kreeg meerdere geluiden te horen over deze oplichtingspraktijken. Sinds eind vorig jaar vragen criminelen aan sekswerkers of zij de telefoonnummers uit hun klantenbestand willen verkopen. Daarna gaan de oplichters aan de slag om geld af te troggelen.

Criminelen lichten klanten van sekswerkers op

Hoe dat werkt? Het blijkt een makkelijke truc. De criminelen vragen prostituees of escorts of zij bijvoorbeeld duizend telefoonnummers verkopen voor zo’n 300 euro. Hebben de louche figuren eenmaal de telefoonnummers in hun bezit, dan begint het dreigen en aspersen via WhatsApp. „Luister gozer, ik ga dit nog maar één keer zeggen. Stop met sexjobs”, staat in een van de berichten die Pointer inzag. Klanten, die niet altijd van de daken schreeuwen dat ze bezoekjes aan een sekswerker brengen, schrikken dan van dit onbekende nummer en de dreigende toon. Daarna begint een onaardig riedeltje, waarna de klanten 1.250 euro aan cryptovaluta moeten overmaken.

Pointer had contact met sekswerkers en slachtoffers over deze oplichtingspraktijken. Zo legt een sekswerker aan het onderzoeksplatform uit dat meerdere collega’s en ook zijzelf benaderd werden. Zelf zou zij niet meewerken aan deze scam, maar ze vertelt dat collega’s uit de branche soms financieel omhoog zitten. „Ik ken collega’s met duizenden euro’s huurachterstand. Dan kun je misschien keuzes maken die niet heel handig zijn.” Tijdens de lockdowns werd het sekswerkers niet altijd even makkelijk gemaakt en kregen zij weinig financiële steun.

Alleen een telefoonnummer

Ook sprak het platform met meerdere slachtoffers die zo’n soort bericht ontvingen. Zij vertellen dat vooral mensen die in het ‘geheim’ sekswerkers bezoeken, wellicht geneigd zijn om toch geld over te maken. Omdat ze niet willen dat hun bezoekjes uitkomen.

Overigens lijkt de scam vooral op dreigen in de hoop dat een klant ‘hapt’. Over veel meer informatie dan een telefoonnummer beschikken de criminelen niet. Inmiddels liggen er aangiften bij de politie en zijn zij bezig met een onderzoek.

‘Nederlandse Tinder Swindler’ komt vrij, ondanks miljoenenoplichting

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Criminelen ronselen telefoonnummers klantenbestand sekswerker: ‘En dan begint het afpersen’
Sluiten