Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 1 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Commandant bij Sven op 1: ‘Nederland zet meer troepen voor Oekraïne en NAVO klaar’

De staat van verhoogde paraatheid waarin de Nederlandse legertroepen zich sinds de Russische inval in Oekraïne bevinden, kan nog verder worden opgeschaald. Dat zei de Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim vandaag in het radioprogramma Sven op 1.

„We hebben een extra fregat, een onderzeeboot en een aantal helikopters beschikbaar gesteld, mocht de NAVO daar een beroep op doen”, meldde Eichelsheim tegenover interviewer Sven Kockelmann.

Het is met het Nederlandse leger overigens niet zo goed gesteld. Militair Niels van Woensel van de Nederlandse officierenvereniging, schoof gisteravond aan in talkshow Jinek. Hij stelde onomwonden: „De staat van de krijgsmacht is heel slecht.” Veel kijkers schrokken van zijn bericht.

Nederlandse wapen in Oekraïne aangekomen

De tweehonderd stingers -draagbare luchtdoelraketten- die Nederland aan Oekraïne levert, zijn ter plaatse en worden momenteel uitgedeeld aan het Oekraïense Leger. Commandant der Strijdkrachten Eichelsheim: „Ze kunnen worden ingezet tegen vliegtuigen en helikopters.” Dat is precies waar de Oekraïners behoefte aan hebben volgens de Commandant der Strijdkrachten. „Ik laat me niet uit over waar de wapens zijn afgeleverd. Het is nu aan de Oekraïners om te besluiten waar ze de stingers inzetten.”

Eichelsheim juicht de extra investeringen in Defensie, waar de Tweede Kamer gisteren met een ruime meerderheid mee instemde, van harte toe. Het zal volgens hem, in lijn met de eerder genoemde Niels van Woensel, enkele jaren duren voordat de krijgsmacht het gewenste niveau heeft bereikt. Wel moeten de aanbestedingsregels voor de aankoop en productie van materieel dan worden versoepeld. „Het kost tijd om de bureaucratie rond dat proces rond te krijgen. Ik stel voor dat we om de tafel gaan om te kijken wat deze situatie naar de toekomst toe betekent”, aldus Eichelsheim.

NAVO-oefening met Nederlanders in Roemenië

Gisteren werd bekend dat Nederland 150 luchtmobiele militairen naar Roemenië stuurt om daar aan een NAVO-oefening deel te nemen. „Binnen het bondgenootschap moet je laten zien dat je gezamenlijk optreedt om je verdediging en afschrikking op orde te brengen. Daar is deze oefening een onderdeel van”, zegt Eichelsheim daarover.

In het kader van de afschrikking is Nederland momenteel met Duitsland aan het onderzoeken of de twee landen patriots -luchtverdedigingssystemen – in Slowakije kunnen inzetten. „Zo kunnen we de luchtverdediging in het NAVO-gebied in zijn totaliteit opzetten.” Als het onderzoek positieve resultaten oplevert, verwacht Eichelsheim de patriots binnen enkele weken richting Slowakije te kunnen sturen.

Het interview van Sven Kockelmann in Sven op 1 terugluisteren kan hier.

Veel Nederlanders willen onderdak bieden aan vluchtelingen Oekraïne

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Commandant bij Sven op 1: ‘Nederland zet meer troepen voor Oekraïne en NAVO klaar’
Sluiten