Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 3 mrt 2022

Gaat ‘niemand’ meer uit? Animo testen voor toegang is helemaal ingestort

Het aantal afspraken voor testen voor toegang vorige week donderdagochtend: bijna 150.000. Het aantal afspraak deze morgen: nog geen 30.000. De animo voor een coronatest met een stokje in de neus is op een of andere manier drastisch afgenomen. Er hangt nog wel een ‘maar’ aan. Wat aan de andere kant juist hard stijgt: het aantal positieve coronatests.

Voor komend weekend staan een stuk minder coronatests gepland bij commerciële aanbieders dan rond hetzelfde tijdstip een week geleden. De hierboven genoemde aantallen zijn vanmiddag gemeld door Stichting Open Nederland (SON), de organisatie die het testen voor toegang tot grote evenementen organiseert.

‘Afspraak testen voor toegang wel laat gemaakt’

Vorige week rond hetzelfde tijdstip stond het aantal aanvragen voor testen voor toegang dus op bijna 150.000 afspraken. Deze week zijn het er voor morgen 11.000, voor zaterdag 16.000 en voor zondag iets meer dan 2000. „De ervaring leert wel dat mensen hun testafspraak doorgaans kort van te voren boeken”, aldus een woordvoerder van SON. „Dus dit aantal zal naar verwachting nog verder oplopen vrijdag en zaterdag.”

Sinds een week is het coronatoegangsbewijs alleen nog nodig voor toegang tot evenementen binnen, met meer dan vijfhonderd bezoekers zonder vaste zitplaats. In de praktijk gaat dat om grote feesten in nachtclubs, of bijvoorbeeld grote concerten. Iedereen die daar naar binnen wil, heeft een negatieve testuitslag nodig, gevaccineerd of niet (1G).

Vorige week werden uiteindelijk in totaal 372.000 testafspraken gemaakt. Met name in het weekend werden veel tests geboekt voor grote binnenevenementen, waaronder een aantal carnavalsfeesten.

Veel testen voor toegang voor carnaval

Een verklaring voor het lagere aantal afspraken deze week kan de woordvoerder van SON niet geven. „We zullen maandag zien hoeveel testen het uiteindelijk worden. Vorige week hadden we wel meer boekingen van tevoren vanwege carnaval.”

Eerder gaven een aantal commerciële aanbieders al aan te verwachten dat het aantal coronatests voor toegang zou afnemen nu een negatieve testuitslag bijna nergens meer nodig is. Het is volgens SON nog te vroeg om te zeggen of er genoeg testlocaties over blijven om te zorgen dat iedereen in Nederland binnen een halfuur reizen een test kan laten afnemen. Op dit moment zijn er nog steeds ongeveer negenhonderd locaties open, aldus de woordvoerder.

Veel meer positieve coronatests

Opnieuw neemt het aantal nieuwe coronagevallen fors toe. Tussen gisterochtend en vanmorgen zijn 58.301 besmettingen vastgesteld en geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het hoogste aantal in twee weken tijd. Ook het gemiddelde loopt daardoor op.

De overheid hield er al rekening mee dat de versoepelingen van de coronaregels konden leiden tot een nieuwe opleving van het coronavirus. Daarom krijgen risicogroepen vanaf vrijdag opnieuw een boosterprik.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 270.061 positieve coronatests. Dat komt neer op gemiddeld 38.580 gevallen per dag. Het gemiddelde stijgt voor de derde dag op rij en is sinds maandag met meer dan 10 procent toegenomen.

Aantal coronadoden in arme landen vier keer zo hoog

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gaat ‘niemand’ meer uit? Animo testen voor toegang is helemaal ingestort
Sluiten