Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 18 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Geef risicogroepen snel tweede boosterprik, adviseert de Gezondheidsraad

Vier risicogroepen zouden de kans moeten krijgen om op korte termijn een tweede boosterprik tegen het coronavirus te halen, vindt de Gezondheidsraad. Het gaat om mensen van 70 jaar en ouder, volwassenen met het syndroom van Down, volwassenen met een ernstige immuunstoornis en om bewoners van verpleeghuizen.

De Gezondheidsraad ziet graag dat de meest kwetsbare volwassenen opnieuw een booster krijgen. Dit is mede uit voorzorg, schrijft de wetenschappelijke adviesraad.. „Kwetsbare groepen lopen een groter risico op ernstige ziekte.”

Gezondheidsraad: ‘Bescherming eerste booster is afgenomen’

Vanwege hun medische risico’s waren de vier groepen afgelopen najaar als eersten aan de beurt om een extra prik te krijgen. Doordat ze als eersten die inenting ontvingen, zal de bescherming van die booster ook eerder minder worden dan bij anderen. „Een deel van hen heeft de eerste booster zo’n drie maanden geleden gekregen, waardoor de bescherming inmiddels is afgenomen.”

De Gezondheidsraad houdt er rekening mee dat de versoepelingen van de coronamaatregelen leiden tot „een kortstondige toename in het aantal besmettingen”. Mensen uit die kwetsbare groepen kunnen daardoor ernstig ziek worden en misschien wel overlijden. Daarom zouden ze nu al een tweede boosterprik moeten kunnen krijgen, vindt de raad.

Voor andere volwassenen is tweede boosterprik niet nodig

De mensen uit de vier groepen kunnen het beste een zogeheten mRNA-vaccin krijgen, adviseert de Raad. Dit zijn de vaccins die gemaakt worden door Pfizer/BioNTech en door Moderna. Voor andere volwassenen is een tweede boosterprik voorlopig niet nodig. De omikronvariant is minder ziekmakend en het aantal besmettingen gaat op de lange termijn waarschijnlijk dalen.

„Voor de algemene bevolking is de verwachte gezondheidswinst door een tweede boostervaccinatie daarom gering”, aldus de Gezondheidsraad. In maart kijkt de Gezondheidsraad opnieuw naar de situatie. Misschien is het dan nodig om ook andere groepen van mensen onder de 70 een boosterprik aan te bieden, al is dat niet de verwachting.

Eerder deze week maakten verschillende vertegenwoordigers van kwetsbare groepen zich nog hard voor het in stand houden van de basisregels. Volgens hen start de overheid te snel met de nieuwe versoepelingen. Metro sprak met ze. „Voor ons is nu niks meer veilig.”

Jongeren geen boosterprik, maar willen wel op vakantie – hoe zit dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.