Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 28 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Sywert van Lienden opgepakt in onderzoek mondkapjesdeal: ‘Eindelijk!’

Ondernemer en lobbyist Sywert van Lienden is vandaag opgepakt in het onderzoek naar de omstreden mondkapjesdeal. Dit bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. De man zit vast, samen met een andere verdachte die betrokken is bij de Stichting Hulptroepen Alliantie. Het nieuws gaat als een lopend vuurtje op Twitter.

In het onderzoek naar van Lienden zijn drie woningen en een kantoor doorzocht, meldt het Openbaar Ministerie. Het OM kondigde vandaag al eerder aan een strafrechtelijk onderzoek te starten naar de stichting en de „drie daarbij betrokken natuurlijke personen” naar aanleiding van de aangifte van het uitzendconcern Randstad.

‘Whoppa! Eindelijk actie’

Op Twitter zijn mensen opgelucht dat van Lienden eindelijk is opgepakt. „Kijk ook nog wat goed nieuws vandaag”, reageert iemand. Een ander sluit zich er bij aan. „Whoppa! Eindelijk actie.” Een andere Twitteraar noemt het „bizar” dat er zoveel winst is gemaakt over onze mondkapjes. „Zorg hoort geen verdienmodel te zijn. Laten ze dit maar eens heel goed onder de loep nemen!”

Sommigen vragen zich af of de voormalige zorgminister Hugo de Jonge ook opgepakt zal worden. „Nu zal Hugo de Jonge binnenkort ook wel worden aangehouden ivm het laten verdwijnen van vijf miljard euro … tóch?”, klinkt het op Twitter.

Niet alleen op Twitter, maar ook op YouTube is van Lienden een veelbesproken onderwerp. Je kunt nu zelfs een polonaise dansen op de carnavalskraker ‘Sywertje’. De parodie is een ware hit: de clip is inmiddels meer dan 80.000 keer afgespeeld op YouTube.

 

Mondkapjesdeal

Randstad leverde personeelsleden aan Hulptroepen Alliantie, omdat ze dachten dat het ging om liefdadigheid. Later bleek dat Van Lienden en de andere voormalig bestuurders een besloten vennootschap hadden opgericht, die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes. Hierdoor zou de man samen met de andere oprichters miljoenen hebben verdiend aan de mondkapjesdeal die zij sloten met het ministerie van Volksgezondheid.

Van Lienden verkocht zo’n 40 miljoen mondkapjes aan de overheid. Een groot deel daarvan werd afgekeurd, omdat de mondkapjes uit China niet voldeden aan de medische richtlijnen van de zorg. Veel van de mondkapjes moesten worden vernietigd. Zelf noemde Van Lienden dat „zonde, onnodig en bij vernietiging milieuvervuilend.”

Sywert van Lienden hakt zelf de knoop door en zegt CDA-lidmaatschap op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sywert van Lienden opgepakt in onderzoek mondkapjesdeal: ‘Eindelijk!’
Sluiten