Mike Vlastuin
Mike Vlastuin Binnenland 14 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Dagen met storm in Nederland op komst door Dudley en Eunice

Als je plannen hebt om donderdag of vrijdag een strandwandeling te maken, kan je deze beter alvast annuleren (of juist niet…). Het lijkt er namelijk op dat we donderdag en vrijdag weer zware stormen kunnen verwachten. Een duo genaamd Dudley en Eunice.

Na storm Corrie is het nu de beurt aan storm Dudley en Eunice. In de loop van woensdag gaan we het geleidelijk merken. Vanaf donderdag krijgen we volgens Weeronline te maken met stormachtige winden.

Storm Dudley en Eunice

Op donderdag kunnen we storm Dudley verwachten vanaf de Waddeneilanden en de kop van Noord-Holland. Vrijdag moeten we rekening houden met storm Eunice die vanaf de westkust flink tekeer zal gaan. Het komt maar heel sporadisch voor dat er twee stormen achter elkaar over ons land stormen.

Naast de stevige wind, kunnen we afwisselend zon en wolken verwachten. De temperatuur zal rondt de 10 graden zijn, maar veel kouder aanvoelen. Net als bij Corrie is het mogelijk dat de windstoten een snelheid van 120 km/uur behalen. Zelfs landinwaarts kan de wind oplopen tot een snelheid van 100 km/uur.

Code geel of oranje?

Er moet aankomende week ook rekening gehouden worden met hoog water. Op 16 februari, in de nacht van dinsdag op woensdag, is het namelijk volle maan. Hierdoor is het vrijdag springtij. In combinatie met de stormen kan dit er voor zorgen dat het water extra wordt opgestuwd. Tijdens storm Corrie besloot de Rijkswaterstaat om enkele stormvloedkeringen te sluiten.

Daarnaast waren er veel fietspaden, dijken en zelfs vaccinatielocaties gesloten. Corrie zorgde er ook voor dat er een paar honderd vluchten werden geannuleerd. Op de A7 in Noord-Holland was er omgewaaide boom die zorgde voor een flinke file. Er zijn op de dag zelf meerdere meldingen gemaakt over omgewaaide bomen en schade.

Of Dudley en Eunice net zo heftig worden als Corrie, moeten we nog afwachten. De voorspellingen lijken er wel op. Dit zou betekenen dat op donderdag en/of vrijdag code geel of oranje uitgeroepen kan worden.

Ernst Kuipers vindt het ‘denkbaar dat alle coronamaatregelen van tafel gaan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dagen met storm in Nederland op komst door Dudley en Eunice
Sluiten