Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 20 feb 2022

Storm Eunice is pas net voorbij, maar Franklin is al onderweg

De schade die storm Eunice aanrichtte wordt nog volop geïnventariseerd, maar het KNMI geeft alweer een nieuwe waarschuwing af. Na storm Eunice is de wind nog altijd niet echt gaan liggen. Ook vanavond en morgen worden er zware windstoten verwacht en geldt voor de kustprovincies code oranje.

De waarschuwing geldt vanaf 20.00 uur vanavond voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en rond het IJsselmeergebied. Opnieuw worden daar zware windstoten tussen de 100 en 120 kilometer per uur voorspeld.

Volgens Weer.nl is er ook morgen nog harde wind en zijn dan windstoten mogelijk van 75 tot 90 kilometer per uur. Aan zee kan het dan opnieuw tot storm komen met windstoten van ruim 100 kilometer per uur. De nieuwe storm heeft de naam Franklin gekregen. De naam is gekozen ter nagedachtenis aan voormalig weerpresentator van de NOS Frank Kroonenberg.

Gevaarlijke situaties op de weg door storm

En ook landinwaarts waait het op sommige plekken weer flink. Zo waarschuwen de ANWB en Rijkswaterstaat opnieuw voor gevaarlijke situaties op de weg. „Door stormschade kunnen er wegen of delen daarvan worden afgesloten, houd daarom de verkeersinformatie goed in de gaten voor je de weg op gaat”, laat de ANWB weten.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat voegt eraan toe dat onder meer door slagregens gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. „Ook moet het verkeer er rekening mee houden dat bomen die tijdens de storm Eunice nog net bleven staan, tijdens de nieuwe storm het laatste zetje kunnen krijgen.”

Op de Markerwaarddijk tussen Enkhuizen en Lelystad is de maximumsnelheid teruggebracht naar 70 kilometer per uur. De verwachting is dat er aan het eind van de middag een verbod voor vrachtwagens en aanhangers moet worden ingesteld.

Ook heeft KLM vluchten geschrapt vanwege het slechte weer. Zeker 78 vluchten zijn inmiddels geannuleerd. Het gaat zowel om toestellen die zouden vertrekken vanaf Schiphol als toestellen die er zouden landen. Met name de harde wind die zondagavond wordt verwacht, zorgt voor geschrapte vluchten.

Test- en vaccinatielocaties sluiten eerder

Verder sluiten sommige test- en vaccinatielocaties vandaag hun deuren eerder vanwege de verwachte harde wind en de nasleep van de storm Eunice. GGD Noord- en Oost-Nederland meldt dat de vaccinatielocatie in Harderwijk al sinds 13.00 uur dicht is. „Door de storm die over ons land raasde ligt er nog te veel los materiaal, wat overlast veroorzaakt voor onze bezoekers.” De GGD neemt contact op met de mensen die voor zondagmiddag een afspraak hadden om die te verplaatsen.

In Almere gaat de test- en vaccinatielocatie om 16.30 uur dicht. De locatie in Almere bevindt zich in een tent. Door eerder dicht te gaan, hoopt de GGD Flevoland „de veiligheid van zowel medewerkers als cliënten te kunnen waarborgen”. Bestaande afspraken voor de locatie in Almere worden verplaatst naar een andere locatie of naar een andere dag. Naar verwachting zijn alle locaties in Flevoland maandag weer geopend.

Nederland maakt schade op na Eunice, de zwaarste storm in vier jaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Storm Eunice is pas net voorbij, maar Franklin is al onderweg
Sluiten