Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 26 feb 2022

Rotterdam haalt Global Mercy binnen, grootste ziekenhuisschip ter wereld

Het allergrootste ziekenhuisschip ter wereld, de Global Mercy, wordt vandaag ingehaald in Rotterdam. Tip voor een uitje tijdens de voorjaarsvakantie: vanaf maandag is de enorme boot voor iedereen te bezoeken.

De Global Mercy meert rond de middag aan in de haven van Rotterdam. Het nieuwe ziekenhuisschip van Mercy Ships wordt gedurende twee weken officieel gepresenteerd aan het publiek. Daarna begint het samen met vrijwilligers aan een missie om medische zorg toegankelijk te maken in de armste landen van de wereld.

Wie niet in Rotterdam is, kan de binnenvaart van de Global Mercy live via YouTube volgen. Het schip blijft twee weken aan de Wilhelminapier naast de Erasmusbrug liggen. Deze brug kleurt ‘s avonds overigens geel en blauw, in verband met de oorlogssituatie in Oekraïne.

Spectaculaire aankomst Global Mercy

Het komen aanvaren van de Global Mercy belooft spectaculair te worden. Het schip maakt om 12.00 uur namelijk een 360 graden-draai en meert vervolgens pas aan. Een uurtje later wordt de ‘Skybrigde’ geplaatst, of simpeler gezegd: de loopplank. Tussen 13.30 en 14.00 uur staat een vlagceremonie met de kapitein gepland, net als een welkomstwoord door de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb.

Global Mercy in duizelingwekkende cijfers

Het grootste ziekenhuisschip ter wereld, eigendom van de medische hulporganisatie Mercy Ships, is 174 meter lang. De Global Merc biedt plaats aan niet minder dan 641 bemanningsleden. Het vaartuig heeft een ziekenhuisoppervlakte van 7000 vierkante meter. Aan boord zijn zes operatiekamers en 199 ziekenhuisbedden.

Het laatste bezoek van een ziekenhuisschip van de hulporganisatie in Europa was in 2007. Tijdens het hele verblijf in Rotterdam is het schip voor het publiek toegankelijk. Belangstellenden kunnen vanaf 28 februari gratis een fysieke of digitale rondleiding boeken.

Global Mercy Rotterdam
Dit is ‘m, de Global Mercy die in Rotterdam te bewonderen is. Foto: Mercy Ships

Duizenden operaties per jaar

Samen met zusterschip Africa Mercy voert de organisatie jaarlijks meer dan 5000 operaties en ruim 28.000 tandartsbehandelingen uit. Ruim 2800 lokale zorgverleners uit de armste landen in Afrika worden op de schepen getraind.

Jan van den Bosch is bestuursvoorzitter van Mercy Ships Holland. Hij is blij met de komst van de Global Mercy naar Rotterdam. Al sinds de oprichting van Mercy Ships in 1978 is hij betrokken bij het werk, zowel in Afrika als in Nederland. „We vinden het een groot voorrecht dat we de Global Mercy in Nederland officieel mogen presenteren. We hopen dat mensen geraakt worden door de medische nood die er is bij mensen in grote delen van Afrika. Het is de drive van Mercy Ships om iets te doen aan dit gigantische probleem. We helpen de allerarmsten, die geen toegang hebben tot medische zorg, gratis. Die missie delen we graag met bezoekers van dit grootste ziekenhuisschip ter wereld.”

Eerste ‘1G-nacht’ goed verlopen: ‘Bijna iedereen had coronatestbewijs op orde’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rotterdam haalt Global Mercy binnen, grootste ziekenhuisschip ter wereld
Sluiten