Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 28 feb 2022

Politieke partijen reageren op sanctiepakket Rusland: ‘Pak het aan’

Het kabinet moet Russische financiële belangen die via de Amsterdamse Zuidas lopen, hard aanpakken. Daarvoor pleiten de PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren vandaag in de Tweede Kamer. De ChristenUnie is blij met het huidige sanctiepakket tegen Rusland, maar wil dat het kabinet gaat kijken of er nog meer mogelijk is.

De drie linkse oppositiepartijen steunen de economische sancties die het Westen tegen Rusland heeft ingesteld, zeiden ze. Maar ze vragen zich af of er niet nog meer kan worden gedaan om Rusland economisch te isoleren, in het bijzonder met bedrijven die banden hebben met of gevestigd zijn op de Zuidas. „Onze Zuidas mag niet langer als veilige haven dienen voor corrupt Russisch geld”, zei PvdA-Kamerlid Kati Piri. „We moeten het geld identificeren en confisqueren.”

Gas- en energieprijzen uit Rusland

Ook GroenLinks voorzitter Jesse Klaver wil dat het kabinet meer doet om tegoeden van Russische oligarchen te bevriezen. „Geld dat door de Zuidas stroomt, pak het aan.” Klaver pleitte ook voor een volledige internationale boycot van Russische gas en olie. „Het is onverteerbaar dat er dagelijks nog 600 miljoen euro richting Rusland stroomt. We moeten daarmee stoppen.” Hij erkent dat het „ongekende gevolgen zal hebben voor gas- en energieprijzen. Niet alleen in Nederland. Maar we moeten het doen”.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk steunt „effectieve sancties”, maar wil wel dat die zo min mogelijk het Russische volk treffen. Net als GroenLinks vindt ook de Partij voor de Dieren dat de mogelijkheden van Rusland om olie en gas af te rekenen moeten worden beperkt. Want met olie en gas financiert de Russische president Vladimir Poetin zijn oorlogsmachine, vindt Christine Teunissen. Daarnaast moet het kabinet volgens haar snel maatregelen nemen om van het gas af te komen, zodat het minder makkelijk te chanteren is.

Baudet: ‘De schuld van het westen’

De Christenunie wil net als de linkse partijen dat er wordt gekeken naar brievenbusfirma’s op de Amsterdamse Zuidas om te kijken welke bezittingen de Russen daar verborgen houden.

Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie betreurt de Russische inval in buurland Oekraïne, maar wilde de invasie niet veroordelen tijdens een debat in de Tweede Kamer. „Ik vind het verschrikkelijk. Het is de schuld van het Westen.”

Escalatie

Volgens Baudet is het associatieverdrag dat de Europese Unie en Oekraïne in 2014 sloten, de bron van de Russische inval in Oekraïne. Dat verdrag leidde ertoe dat Kiev dichterbij het lidmaatschap van NAVO en EU zou komen en dat is onacceptabel voor Rusland, zei hij.

De voorman van FVD vreest een escalatie van het geweld als het Westen doorgaat met de huidige maatregelen. „We worden een derde wereldoorlog in gerommeld.” Oekraïne moet volgens hem een neutrale staat worden en Rusland moet worden erkend als een partner. Want de „echte vijand” is China, vindt Baudet.

Socialmediakanalen en Elon Musk steunen Oekraïne op deze manier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Politieke partijen reageren op sanctiepakket Rusland: ‘Pak het aan’
Sluiten