Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 4 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Een opsteker voor de horeca: werknemers krijgen meer loon

Goed nieuws voor de horeca: werknemers in die sector gaan er de komende jaren flink op vooruit. Sommige werknemers krijgen dit jaar en volgend jaar een loonsverhoging van in totaal meer dan 5 procent, terwijl andere werknemers 4 procent meer ontvangen. Ook jongeren profiteren: werknemers tot 21 jaar gaan zelfs 10 tot 20 procent meer verdienen.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de vakbonden FNV Horeca en CNV Vakmensen bereikten vandaag een akkoord over een nieuwe cao voor de horeca voor dit jaar en 2023. De voorgestelde loonstijgingen zijn marktconform.

Werknemers horeca krijgen loonsverhoging

Vakkrachten profiteren ook, maar alleen als zij nog niet op hun eindloon zitten. Per 1 april krijgen zij een loonsverhoging van 3,4 procent en van 2 procent per 1 januari 2023. Werknemers boven het eindloon en die 24 maanden in dienst zijn, ontvangen een loonsverhoging van 2 procent per 1 april en van nog eens 2 procent per 1 januari 2023.

Maar er komt nog iets bij: per 2023 een vaste periodiek van 2 procent als de werknemer een vol kalenderjaar dezelfde functie heeft. Deze periodieken zijn verwerkt in een nieuw loongebouw per 1 januari 2023. De werkgever mag ook een eigen beoordeling maken met een eigen prestatiebeloning, in plaats van een vaste 2 procent.

Ook jeugdlonen omhoog

En ook de jeugd krijgt dus meer geld. Die gaan per 1 september omhoog, door het toepassen van de cao-jeugdpercentages in plaats van de percentages van het wettelijke minimumloon. Daardoor gaan de lonen van jongeren tot 21 jaar 10 tot 20 procent omhoog.

Daarnaast komt er een budget voor persoonlijke ontwikkeling. Werknemers krijgen voor dat doeleinde 150 euro per jaar, vanaf 2023. En wat in veel gevallen ook nog niet zo is: het rooster moet ten minste drie weken van tevoren bekend zijn. Zo komt er meer aandacht voor de werk-privé balans.

Werkgevers moeten, als ze het rooster maken, ernaar streven vaste rustdagen in te plannen. Daarnaast moet een werknemer regelmatig twee aaneengesloten wekelijkse rustdagen krijgen. Het bestaande recht om een weekend niet ingeroosterd te zijn, blijft van toepassing.

Personeelstekort

De partijen spreken van een belangrijke en positieve stap in een tijd waarin de horeca staat te springen om personeel. De horeca heeft het zwaar, door de coronamaatregelen en de krappe arbeidsmarkt. Onlangs bleek al dat het voor veel horecazaken een flinke puzzel is om de roosters rond te krijgen, elke dag weer.

CNV Vakmensen is zeer te spreken over de bereidheid van KHN om tot een goede cao te komen. „Eerst een dikke lockdown en dan in een cao-onderhandelingsresultaat toch bereid zijn tot 3,4 procent loonsverhoging. Ik ben onder de indruk”, zei CNV-onderhandelaar Jacqueline Twerda. Ook Edwin Vlek, sectorbestuurder FNV Horeca, is tevreden over het behaalde resultaat.

Jongeren geen boosterprik, maar willen wel op vakantie – hoe zit dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Een opsteker voor de horeca: werknemers krijgen meer loon
Sluiten