Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 22 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Omikron zwakt af, zo zijn de cijfers van de coronabesmettingen nu

Ruim 300.000 coronabesmettingen zijn in de afgelopen week vastgesteld. Dat is het laagste aantal in ongeveer een maand tijd. De omikron-golf lijkt een ‘val’ te hebben ingezet en af te zwakken.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt elke dinsdag hoeveel positieve coronatests in de zeven voorgaande dagen zijn geregistreerd. Vanmorgen gebeurde dat voor de 86e keer. Vaak is het nieuws niet positief, maar nu klinkt er een ander geluid.

Flinke daling coronabesmettingen omikron

Vorige week meldde het instituut dat het in een week tijd 493.055 meldingen van positieve tests had gekregen. Dat was 22 procent minder dan de week ervoor.

In de zes dagen na de laatste cijfers zijn iets meer dan 275.000 positieve tests geregistreerd. Daarmee kan het weektotaal uitkomen op 300.000 tot 325.000. Dat zou een daling van 35 tot 40 procent zijn vergeleken met een week eerder. Het sluiten van de teststraten door de stormen van de afgelopen dagen heeft niet veel effect op dat cijfer, verwachten RIVM en GGD.

Steeds minder mensen laten zich testen om te kijken of ze het coronavirus onder de leden hebben. Zowel bij de GGD’en als bij de commerciële testlocaties daalt het aantal afspraken, komt naar voren in de laatste cijfers. Het lijkt er op dat minder mensen klachten hebben, nu de omikron-variant afzwakt.

Coronapatiënten in ziekenhuizen

Het RIVM meldt elke dinsdag ook het aantal ziekenhuisopnames in de afgelopen week. Vorige week waren in zeven dagen tijd 1149 coronapatiënten in een ziekenhuis opgenomen. Van hen kwamen 88 op een intensive care terecht. In diezelfde zeven dagen had het RIVM bericht gekregen dat 78 mensen aan de gevolgen van de coronabesmetting waren overleden.

Hoewel de ziekenhuizen de aantallen coronapatiënten momenteel goed aan kunnen, was gisteren voor het eerst sinds vijf dagen weer eens een stijging te zien. In totaal liggen er gisteren 1611 patiënten met corona. Dat waren er 65 meer dan zondag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen tijdens het meetpunt 1445 coronapatiënten, 67 meer dan zondag. Op de intensive cares nam dit aantal af met 2 tot 166. Precies vier maanden geleden lagen er voor het laatst zo weinig patiënten met corona onder de leden op de ic’s.

Afgelopen etmaal werden er 141 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic’s ging het om 10 nieuwe opnames.

Situatie Oekraïne staat op springen, Op1 opent met dweilorkest: ‘Hallucinerend’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Omikron zwakt af, zo zijn de cijfers van de coronabesmettingen nu
Sluiten