Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 25 feb 2022

Oekraïne-conflict in Nederland? Voorbereid leger, dienstplicht en Amerikaanse tanks

De situatie in Oekraïne is inmiddels op scherp. En het zit in de aard van het beestje om te vrezen voor ons eigen land. Want wat betekent het conflict tussen Oekraïne en Rusland voor Nederlandse militairen? En moeten we in ons land wellicht rekening houden met de dienstplicht?

Inmiddels noemen sommige Nederlanders het conflict in het Oostblok de aanvang van een Derde Wereldoorlog. Uit een peiling van Hart van Nederland blijkt dat meer dan de helft (53 procent) vreest voor een Derde Wereldoorlog. 38 procent blijkt niet bang voor een oorlog.

Nederlandse militairen bereiden voor op Oekraïne

Gisteren werd bekend dat acht Nederlandse gevechtsvliegtuigen het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa bewaken. Minister van Defensie, Kajsa Ollongren, liet vandaag weten dat Nederlandse militairen zich voorbereiden op een eventuele inzet in het conflictgebied. Volgens Ollongren is dit soort voorbereiding „heel impactvol voor onze militairen en voor hun naasten”. Wel moet dit vanuit NAVO-verband worden besloten. Oekraïne is zelf geen land dat binnen de NAVO valt. De NAVO en de EU hebben eerder uitgesloten militair in te grijpen in Oekraïne. Wel wordt het land ondersteund met onder meer wapenleveranties en noodhulp.

Maar er liggen wel landen om Oekraïne heen die wel lid zijn van de NAVO, zoals Roemenië, Polen en Hongarije, en bezorgd zijn over de situatie. Ollongren kaartte aan dat als een invasie van Oekraïne mogelijk is. „Een oorlog in Europa, aan de grens van de NAVO en de EU, dat is bedreigend voor ons”, zei de minister.

Oekraïense mannen het leger in

Ondertussen roept de Oekraïense president Volodimir Zelenski Europeanen met ervaring op om aan het Oekraïense front te helpen. „Als je de besluiteloosheid van politici niet wilt aanzien, kun je naar ons land komen en ons helpen bij de verdediging van Europa”, zei hij. In het land wordt van mannen tussen de 18 en 60 jaar verwacht dat ze meevechten. Ook worden burgers opgeroepen om molotovcocktails te maken, om daarmee de Russische militairen te bestoken. De Oekraïense president liet eerder weten teleurgesteld te zijn in de NAVO en andere EU-landen. Volgens de bestuurder van het door Rusland aangevallen Oekraïne zijn hij en zijn volk alleen achtergelaten in de strijd.

Uit de uitzending van Goedemorgen Nederland blijkt dat de telefoon van Defensie roodgloeiend staat. Daarbij klinken ook veel vragen over de dienstplicht. Want als de boel verder escaleert, gaat de dienstplicht in Nederland dan gelden? Het Nederlandse beroepsleger zou volgens Defensie momenteel goed in staat zijn op het eigen grondgebied te verdedigen, ook in samenwerking met de NAVO.

Dienstplicht in Nederland en Amerikaanse tanks

Want volgens de overheid kent Nederland nog steeds een dienstplicht, wat wellicht niet iedereen wist. Mannen en vrouwen ontvangen vanaf hun zeventiende een brief waarin staat dat zij staan ingeschreven voor de dienstplicht. Voorlopig wordt hier nog geen beroep op gedaan. Maar de kans dat wij Amerikaanse tanks de komende tijd zien, is niet onwaarschijnlijk. Mart de Kruif, oud-Commandant der Landstrijdkrachten legde bij Goedemorgen Nederland uit dat in Nederland momenteel oefeningen en controles plaatsvinden. Om te kijken of al het materiaal functioneert. Daarnaast is Nederland volgens De Kruif „een doorgangsland”. Dat houdt in dat landen als de Verenigde Staten via Nederland worden opgevangen en doorgestuurd naar ander gebied. „Er komen 7000 militairen hierheen, dus die kunnen wij best zien.”

Overigens pleitte JA21-Kamerlid Derk Jan Eppink ervoor dat Nederland Oekraïne ondersteunt in cyberbescherming. Dit is ook door Nederland aangeboden, want Nederland is goed op dat gebied, zegt de politicus.

Laatste woorden Oekraïense militairen tegen Russisch oorlogsschip: ‘Go fuck yourself!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oekraïne-conflict in Nederland? Voorbereid leger, dienstplicht en Amerikaanse tanks
Sluiten