Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 22 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Grote zorgen Oekraïners in Nederland: ‘Terug om leger te steunen’

Nederlanders die in Oekraïne wonen maken zich grote zorgen over de escalatie van het conflict tussen Oekraïne en Rusland. „Sommigen wonen in de buurt van de frontlinie. Als er geschoten wordt, weten we dat direct.” Een aantal overweegt ondanks het gevaar van een Russische inval naar hun land terug te keren.

Dat zegt een woordvoerder van de stichting Oekraïners in Nederland.

Door de speech van de Russische president Vladimir Poetin gisteravond, waarin hij de twee afvallige ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loehansk erkende, is de angst onder Oekraïners verergerd. „Toch hebben we wel hoop”, zegt hij. Daarmee doelt de zegsman onder meer op de sancties die landen instellen tegen Rusland.

Volgens de woordvoerder willen sommige Oekraïners terug naar hun land om bij het leger te gaan of hun familie te steunen. „Ook is er veel frustratie dat regelgeving het moeilijk maakt familie naar Nederland te halen.” De stichting Oekraïners in Nederland helpt Oekraïners onder meer met integreren. Ook zamelt de stichting geld in, waar het onder andere scholen in het land mee steunt.

Oekraïne accepteert aanbod voor hulp tegen cyberaanvallen

Oekraïne heeft een Nederlands aanbod voor hulp tegen cyberaanvallen vandaag geaccepteerd. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten. Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) deden het aanbod onlangs tijdens een bezoek aan Kiev.

Het gaat om het Cyber Rapid Response Team. Dat is een EU-project geleid door Litouwen en biedt technische steun op het gebied van cyberveiligheid. De Nederlandse bijdrage aan dit team komt van het Defensie Cyber Security Centrum, meldde het kabinet eerder aan de Kamer.

Rutte hoopvol over sancties tegen Rusland

Diezelfde minister-president Mark Rutte is „hoopvol” dat er vandaag in de Europese Unie nog een „zeer stevig en zeer vergaand” sanctiepakket tegen Rusland wordt ingesteld. Dat zei hij tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Het pakket wordt afgestemd met de Amerikanen en Britten. Vanmorgen vertelde Rutte tegenover de verzamelde pers dat hij sancties tegen Rusland op zijn plaats vindt, al wist hij nog niet precies wat.

„Er is een zeer grote mate van instemming”, aldus de premier. De sancties moeten „het bewind in Moskou hard raken wat betreft economie en hun belangen”. Over wat voor soort sancties precies wordt gesproken, wilde Rutte in de Tweede Kamer nog steeds niet in detail treden. Wel zei hij dat die „zoveel mogelijk” de Russische elite moeten raken en mensen die „betrokken zijn bij deze besluitvorming” of een militaire rol spelen.

Nederland zou indirect ook geraakt kunnen worden als er maatregelen tegen Rusland getroffen worden. „Dat is absoluut niet uit te sluiten. Maar dat is niet leidend. Daarvoor is dit te groot en te belangrijk.” Rusland is een zeer belangrijke gasleverancier van lidstaten van de Europese Unie.

Verbazing over ‘turbojournalist’ die situatie Oekraïne in zes talen uitlegt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.