Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 27 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Nederland sluit luchtruim voor Russische vliegtuigen

Het Nederlandse luchtruim is dicht voor Russische vliegtuigen. Dat meldt minister van Infrastructuur Mark Harbers. Eerder vandaag werd bekend dat het luchtruim vanavond dicht zou gaan, maar de benodigde voorbereidingen zijn volgens een woordvoerder al eerder klaar.

„In het Nederlandse luchtruim is geen ruimte voor een regime wat onnodig bruut geweld toepast”, schreef de minister eerder vandaag op Twitter. Hij liet weten voorbereidingen te treffen voor het sluiten van het luchtruim voor Russische vliegtuigen. Er moest bijvoorbeeld afgestemd worden met de luchtverkeersleiding en luchthavens.

Ook veel andere landen maakten vandaag bekend hun luchtruim te sluiten voor Rusland vanwege de invasie in Oekraïne. Zo besloten ook België, Finland, Zweden, Roemenië en Denemarken dat Russische vliegtuigen niet meer welkom zijn in hun luchtruim.

‘Geen plaats voor brute agressie’

„België heeft besloten zijn luchtruim te sluiten voor alle Russische vliegmaatschappijen”, zei premier Alexander De Croo eerder vandaag. „Onze Europese luchten zijn open voor diegenen die mensen verbinden, niet voor diegenen die brute agressie zoeken.” Ook besloten Estland, Litouwen, Letland Bulgarije, Polen en Duitsland al tot de maatregel. Als gevolg hiervan moeten vluchten die vanuit Rusland westwaarts vliegen ver uitwijken.

Roemenië heeft een gedeeltelijke sluiting aangekondigd. Het land verbiedt alle Russische commerciële en niet-commerciële vluchten, maar maakt wel een uitzondering voor noodvluchten en humanitaire hulp.

Rusland sluit luchtruim voor EU-landen

Als tegenmaatregel heeft Rusland inmiddels besloten zijn luchtruim andersom ook te sluiten voor vliegtuigen uit veel EU-landen. Dat kan gevolgen hebben voor vluchten naar bijvoorbeeld Azië.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM meldde gisteren al in ieder geval een week niet meer naar of over Rusland te vliegen. Twee vluchten die toen al in de lucht waren, maakten rechtsomkeert. Voor de overige vluchten die door het Russische luchtruim zouden gaan, wordt naar alternatieve routes gezocht.

Een functionaris van de EU liet vandaag weten dat de EU vermoedelijk op korte termijn met een formeel besluit komt nu de meeste EU-landen hun luchtruim sluiten voor Rusland. Volgens de functionaris kan een algehele ban onderdeel uitmaken van nieuwe sancties tegen Rusland. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU komen later vandaag samen om de nieuwe sancties te bespreken.

Oekraïne haalt expres verkeersborden weg: ‘Russen kennen dit land niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederland sluit luchtruim voor Russische vliegtuigen
Sluiten