Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 14 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Groen licht OMT: snel minder coronamaatregelen in Nederland

Nederland gaat weer wat verder van het slot. De verruiming van de coronamaatregelen die het kabinet van plan was door te voeren, kunnen rekenen op groen licht van het Outbreak Management Team.

Dat meldde het OMT vanavond zelf. Kroegen mogen tot 01.00 uur open blijven. Iemand die besmet is met het virus hoeft niet zeven, maar vijf dagen thuis te blijven, „mits deze persoon minimaal 24 uur klachtenvrij is”.

Over de voorgestelde coronamaatregelen zegt het OMT dat die „waarschijnlijk slechts een beperkt effect hebben op de piekbezetting in de ziekenhuizen en op de ic”. Daarom zijn ze verantwoord, zeggen de adviseurs, wier advies belangrijk is voor het kabinet.

Morgenavond persconferentie coronamaatregelen

Het kabinet maakte voor het weekend al bekend welke versoepelingen het wilde doorvoeren. Voorwaarde hiervoor was wel een positief advies van het OMT. Morgen komen de betrokken bewindspersonen nog eens bijeen om het advies te bespreken. Zorgminister Ernst Kuipers maakt de officiële versoepelingen tijdens een nieuwe corona-persconferentie bekend 19.00 uur). Deze gaan naar verwachting 18 februari in.

Waarschijnlijk gaan de meeste nog bestaande regels eraf met ingang van 25 februari. Het gaat dan om de mondkapjes en anderhalve meter afstand. Evenementen en festivals gaan dan door volgens 1G-beleid: wie binnen wil, kan een negatieve uitslag van een coronatest tonen. Het OMT adviseert wel om ook op de langere termijn de basismaatregelen in stand te houden. Het gaat dan om thuisblijven bij klachten, handen wassen, hoesten in de elleboog en goede ventilatie van ruimtes. Verder „dienen maatregelen te allen tijde weer opgeschaald te kunnen worden als de situatie daartoe noodzaak geeft, zoals het ontstaan van een nieuwe variant”, schrijven de adviseurs.

Thuiswerken: niet iedereen meteen weer naar kantoor

Het deskundigenteam geeft verder aan dat het een goed idee is om mensen niet direct volledig naar kantoor te sturen. Het nieuwe thuiswerkadvies wordt waarschijnlijk om maximaal de helft van de tijd naar het werk te komen. Het advies om thuis maximaal vier mensen te ontvangen, wordt ook losgelaten.

Het OMT merkt wel op dat het hoge aantal besmettingen nog nadrukkelijker een stempel zal drukken op de samenleving, doordat veel mensen in isolatie moeten. „De maatschappij moet zich ook breed op dit probleem oriënteren en voorbereidingen treffen.” De adviseurs schrijven in het advies ook dat het verder verruimen van de coronaregels samengaat met „grotere verantwoordelijkheid naar, én bij, kwetsbare personen”.

Eerder op de dag gaf minister Ernst Kuipers tegenover de pers toe dat hij denkt dat in de loop van het jaar alle coronamaatregelen in Nederland van tafel zijn.

Bente Fokkens over seksualiteit, zelfliefde, respect en grenzen: ‘Seks moet iets leuks zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Groen licht OMT: snel minder coronamaatregelen in Nederland
Sluiten