Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 14 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Ernst Kuipers vindt het ‘denkbaar dat alle coronamaatregelen van tafel gaan’

Het is goed denkbaar dat er straks helemaal geen coronamaatregelen meer nodig zijn. Dat denkt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid. Heeft hij het dan over de corona-persconferentie van morgenavond? Nee, dat niet. Kuipers heeft het over ‘later dit jaar’.

„Daar zou ik sterk rekening mee houden”, zei de minister vandaag. Voor het zover komt, zal volgens hem wel het aantal besmettingen sterk omlaag moeten. Die zakten de afgelopen 24 uur overigens weer, naar 55.000. In de ziekenhuizen nam het aantal coronapatiënten sinds gisteren wel toe, met 72 tot 1554.

Versoepelen coronamaatregelen weer besproken

Kuipers heeft vandaag met een aantal andere leden van het kabinet overlegd over de versoepeling van de coronamaatregelen. Die worden morgenavond hoogstwaarschijnlijk aangekondigd. Er ligt inmiddels een advies van het Outbreak Management Team. (OMT), maar daar wilde de bewindsman nog niets over kwijt.

Vorige week heeft Kuipers in een brief aan de Kamer laten weten welke maatregelen het kabinet wil versoepelen. Het is de bedoeling dat de sluitingstijden voor onder meer de horeca verruimd kunnen worden tot 01.00 uur. In stadions en theaters zou de anderhalve meter afstand geschrapt worden. Ook mogen ongeplaceerde evenementen (zonder vaste zitplaatsen) doorgaan tot 500 mensen als zij een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien. Bij grotere evenementen gelden een mondkapjesplicht, vaste zitplaatsen én een coronapas.

Eerste ‘solo-persconferentie’ van Ernst Kuipers

Morgenavond kondigt Kuipers, die de coronamaatregelen vorige week in talkshow Beau even niet uit zijn hoofd kende, aan welke maatregelen het kabinet officieel loslaat. Dat gebeurt om 19.00 uur. Het wordt de eerste persconferentie van de zorgminister zonder premier Mark Rutte. Morgen overdag sluit het kabinet een reeks overleggen over de versoepelingen af met een laatste vergadering voor de bekendmaking. Vanavond overlegt minister Dilan Yesilgöz van Justitie met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad.

Tijdens de coronapersconferentie zal ook vooruit gekeken worden naar de nabije toekomst. In de komende maand worden waarschijnlijk de meeste coronamaatregelen geschrapt, naar verwachting te beginnen met het vervallen van de anderhalve meter afstand vanaf 25 februari.

Amnesty verwijt makers coronavaccins van hebzucht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ernst Kuipers vindt het ‘denkbaar dat alle coronamaatregelen van tafel gaan’
Sluiten