Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 26 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Eerste ‘1G-nacht’ goed verlopen: ‘Bijna iedereen had coronatestbewijs op orde’

De eerste stapavond met het nieuwe 1G-testbeleid lijkt geen grote problemen aan de deur op te leveren bij de grote nachthoreca. Bij grote evenementen als een carnavalsfeest in de Music Dome in Kerkrade als een techno-avond in De Marktkantine in Amsterdam had vrijwel iedereen zijn testbewijs op orde, laten de organisatoren weten.

Gisteren openden veel grote horecalocaties voor het eerst de deuren voor een ouderwetse club- of feestavond, zonder coronabeperkingen. Voor gelegenheden waar meer dan vijfhonderd mensen samenkomen is volgens de nieuwe versoepelde coronamaatregelen wel een negatieve coronatest vereist. De Music Dome en de De Marktkantine kregen van tevoren veel vragen over de nieuwe testregels.

Carnaval met 1G en 2400 feestgangers

Bij het feest in Kerkrade zijn zo’n 2400 carnavalsvierders aanwezig, liet organisator Ramon Luckers de afgelopen nacht aan persbureau ANP weten. Bijna iedereen had „netjes zijn QR-code op orde”, legt hij uit. Een handjevol feestvierders werd geweigerd aan de deur omdat hun testbewijs niet klopte.

Het ging dan volgens Luckers met name om mensen die positief waren getest, maar een herstelbewijs bij zich hadden. „Dat is heel verwarrend. Ze hebben namelijk een herstelbewijs en zijn dus feitelijk genezen, maar je kunt nog wel positief testen een aantal weken nadat je hersteld bent. Het antwoord was dan dat wij ons toch helaas aan het testbeleid moeten houden.”

In Amsterdam vijftien mensen geweigerd

In De Marktkantine waren alle circa 2000 kaarten voor een technofeest uitverkocht. Anderhalf uur nadat de deuren opengingen had de Amsterdamse club ongeveer vijftien mensen geweigerd die hun testbewijs niet op orde hadden. „Ik moet zeggen dat het mij alles meeviel”, zegt een medewerkster. „Misschien hadden de meesten daarvan last minute een kaartje gekocht en niet stilgestaan bij de testregels van Testen voor Toegang. En mogelijk zat er ook een enkele toerist bij.”

Het overleg van Nederlandse nachtclubs Nachtbelang liet eerder weten dat het testbeleid voor grote clubs naar verwachting niet goed gaat werken. Mensen hebben waarschijnlijk geen zin om zich te laten testen voor een avondje uit, zo redeneerde de organisatie. Dat is op de eerste 1G-uitgaansavond (nog) geen waarheid geworden.

CoronaCheck-app en testen voor toegang (1G): zo regel je een testbewijs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste ‘1G-nacht’ goed verlopen: ‘Bijna iedereen had coronatestbewijs op orde’
Sluiten