Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 1 feb 2022

Woede na uitspraken Viruswaarheid over doodgeschoten agenten: ‘Dieptepunt’

Actiegroep Viruswaarheid heeft zich de woede op de hals gehaald na een tweet over de recent doodgeschoten Duitse agenten. Viruswaarheid, de actiebeweging tegen coronamaatregelen van voorman Willem Engel, tweette daarover dat „jarenlang burgers kleineren en treiteren consequenties kan hebben.”

De actiegroep reageerde daarmee op een tweet van een politieteam uit Breda. Die wilde de twee agenten van 24 en 29 jaar oud herdenken, die enkele dagen geleden werden doodgeschoten bij een verkeerscontrole in Duitsland. „Twee jonge politieagenten die dienst deden om anderen te beschermen. Het kostte hen het leven”, schreven zij.

Volgens Viruswaarheid waren die woorden „wat kort door de bocht”, lieten ze in de gewraakte reactie weten. „Jarenlang burgers kleineren en treiteren kan consequenties hebben.”

Politie: ‘Walgelijk over de rug van doodgeschoten mensen’

De tweet van Viruswaarheid leidt tot woedende reacties. „Vreselijke uitspraken waar wij ons, en vele anderen, zich van distantiëren. Walgelijk en luguber om dit soort polariserende uitspraken te doen over de ruggen van deze doodgeschoten politiemensen”, schrijft het politieteam uit Breda. Ook anderen vinden de woorden veel te ver gaan.

„Ongelooflijk dat jullie zo reageren. Twee jonge mensen doodgeschoten. Zoveel verdriet bij naasten. En dan zo’n afschuwelijke reactie. Mededogen, empathie, liefde, jullie missen het”, is de tendens op Twitter. De tweet wordt gezien als het dieptepunt van de actiegroep. „Alleen maar liefde toch? Dat hoor ik althans altijd uit de mond van Willem Engel”, schrijven anderen. Zij refereren daarmee aan de oprichter van Viruswaarheid.

Twitter Willem Engel offline gehaald, Viruswaarheid niet

De twitteraccounts van Viruswaarheid-oprichter Willem Engel werden vorige maand nog opgeschort. Dat gebeurde nadat hij het woonadres van Sigrid Kaag had getweet, enkele dagen nadat zij thuis werd opgezocht door een man met een fakkel. Het account van Viruswaarheid werd niet geblokkeerd.

Ook nu vinden twitteraars dat Willem Engel te ver gaat, die zij als het brein achter het account van Viruswaarheid zien. Veel mensen pleiten dan ook voor het opschorten van het account. „Nu onze dansleraar zijn vuil niet meer via zijn eigen account kan spuien, doet hij het hier.”

Duitse politie heeft twee verdachten gearresteerd

Overigens zijn twee verdachten aangehouden voor de fatale schoten op de agenten, melden Duitse media. De Duitse politie sluit meer aanhoudingen niet uit. Wat het motief van de schutters is geweest, is nog niet bekend.

Viruswaarheid verliest weer rechtszaak (over vaccineren): ‘Moet een record zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Woede na uitspraken Viruswaarheid over doodgeschoten agenten: ‘Dieptepunt’
Sluiten