Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 18 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Voetbal, cultuur en horeca stellen ultimatums persconferentie: ‘Bereidheid tot actie is groot’

Het regent ultimatums vandaag, uit protest tegen de huidige coronamaatregelen. Vorig weekend protesteerde de horeca door toch open te gaan, maar er trekken meer branches aan de bel. Cultuur maakt ‘kapperszaken’ van theaterzalen, de horeca wil perspectief, want anders volgt er meer protest en ook voetbalclubs overwegen open te gaan voor publiek.

Na de protestactie van de horeca van afgelopen weekend, lijkt er meer beweging gaande bij verschillende branches. Ook de horeca zelf laat het er nog niet bij zitten. Zij willen namelijk vóór het weekend weten waar ze aan toe zijn. Daarvoor waarschuwt KHN-voorzitter Robér Willemsen vandaag bij Goedemorgen Nederland. Volgens hem is de actiebereidheid onder de horeca groot.

Horeca wil perspectief anders meer protest

Maar niet alleen de horeca, ook burgemeesters trekken aan de bel. Volgens 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad moet het kabinet horeca en cultuur perspectief bieden. 25 januari staat de volgende persconferentie gepland, maar horeca en cultuur tot die tijd laten wachten is volgens KHN en de burgemeesters niet rendabel.

Telegraaf-journalist Wouter de Winther sprak van een coronarevolte. „Als je naar de cijfers kijkt, en je ziet 317 mensen op de ic, is het ook moeilijk te verkopen aan de samenleving als geheel om alles maar op slot te houden”, vertelde hij bij Goedemorgen Nederland. „Het kabinet moet dus bewegen en ik verwacht dat dat rond de horeca en cultuursector ook gaat gebeuren.”

Voetbalclubs willen publiek

De horeca eist op z’n minst openingstijden waarbij gelegenheden tot acht uur gasten verwelkomen en tot tien uur blijven schenken. Ook de coronapas en het verplicht zitten blijft dan gelden. Gebeurt dit niet? Dan krijgen volgens Willemsen de acties van afgelopen weekend een vervolg. Hij roept zelf niet op tot burgerlijke ongehoorzaamheid, maar hij merkt dat de actiebereidheid groot is.

Maar ook voetbalclubs lijken het beu te zijn. In een statement lieten clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie weten hun publiek terug te willen. Ook zij kondigen aan de stadions uit protest open te gooien als zij 25 januari geen versoepelingen krijgen. Momenteel geldt er nog een verbod op publiek bij sportwedstrijden.

Cultuur opent deuren als sportschool en kapperszaak

Daarnaast onderneemt ook de cultuursector actie. Morgen begint het initiatief Kapsalon Theater, een idee van acteurs Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge. Gisteravond bij Op1 vertelde Ebbinge over zijn protestactie dat van een klein idee naar een landelijke actie groeide. Al meer dan zestig theaters doen mee en men kan ook sportlessen in musea volgen. Ebbinge hoopt dat nog veel meer muzikanten, acteurs en cultuurmakers zich aanmelden. „Er is geen enkel argument om theaters niet te openen”, vertelde Ebbinge aan tafel bij Op1.

Wil de je de hele uitzending van Op1 bekijken? De aflevering van gisteravond vind je hier. 

Wilders en Yeşilgöz gaan afkomst-tweet toch bespreken: ‘Neem niks terug’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Voetbal, cultuur en horeca stellen ultimatums persconferentie: ‘Bereidheid tot actie is groot’
Sluiten