Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 21 jan 2022

GGD roept op: versoepel regels rond quarantaine voor scholieren

De GGD wil dat het beleid rond quarantaine voor scholieren wordt versoepeld. Volgens de directeuren is het middel quarantaine voor scholieren zijn doel voorbijgeschoten. Daardoor neemt de gezondheidsschade juist toe.

Dat de Directeuren Publieke Gezondheid GGD’en met deze oproep komen, is bijzonder. Tot nu toe schaarden zij zich volledig achter het quarantainebeleid van het kabinet, geven ze zelf aan. De oproep is ondertekend door alle 25 directeuren van de regionale GGD’en, en door voorzitter van GGD GHOR Nederland André Rouvoet. De functie Directeur Publieke Gezondheid is sinds 2012 wettelijk ingevoerd. Dit om Nederland beter voor te bereiden op onder meer grootschalige uitbraken van infectieziekten en om goed in te kunnen spelen op maatschappelijke ontwikkelingen.

Bij nieuwe regel quarantaine minder scholieren naar huis

Als de regel van quarantaine bij drie of meer besmettingen in een klas wordt versoepeld, hoeven er minder klassen naar huis te worden gestuurd, stellen de directeuren. „Scholen zijn dan weer beter in staat op een normale manier onderwijs te verzorgen en jongeren krijgen weer de kans om zich gezond en veilig te ontwikkelen.” Het aantal schoolklassen dat naar huis wordt gestuurd door de huidige quarantaineregels, neemt snel toe. Inmiddels zit een kwart van de scholieren thuis, schreef Metro gisteren. „Op basis van de groei in het aantal coronabesmettingen zal dit aantal de komende week nog fors groeien”, aldus de directeuren.

Elke vier besmette personen besmetten nu vijf nieuwe mensen met corona, meldt de GGD. Maar de omikronvariant die nu heerst, lijkt tot minder ernstige ziekteverschijnselen en ziekenhuisopnames te leiden. „Als de trend van besmettingen doorzet, dreigt ontwrichting van de samenleving, omdat grote aantallen mensen in isolatie of quarantaine moeten gaan na contact met een positief getest persoon.”

Negatieve effecten voor de kinderen

Met name voor de jeugd hebben de quarantaineregels veel negatieve effecten, stellen de directeuren. Omdat veel kinderen en jongeren niet gevaccineerd zijn en tot 18 jaar geen boosterprik kunnen krijgen, moeten zij meteen in quarantaine na contact met een besmet persoon. „De gevolgen voor leerlingen zijn groot. Digitaal onderwijs thuis leidt, ondanks alle inspanningen van scholen, tot leerachterstanden. Niet iedereen heeft thuis de gelegenheid om goed te kunnen studeren. De ruimte ontbreekt, er is geen rustige omgeving. Ouders moeten ook thuis werken en kunnen hun kinderen niet ondersteunen in het leerproces. Kortom er zijn tal van factoren die leiden tot achterblijvende leerprestaties.”

Ook wijst de GGD op de sociale isolatie waarin leerlingen kunnen belanden, aangezien leerlingen die in quarantaine mogen geen fysiek contact mogen hebben met klasgenoten of vriendjes en vriendinnetjes. „Meer dan voorheen kampen jongeren met eenzaamheid of depressieve gevoelens. Sommigen vinden dat ze in een uitzichtloze situatie terecht zijn gekomen.”

7 miljoen kijkers BOOS / The Voice of Holland: hoe nu verder?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
GGD roept op: versoepel regels rond quarantaine voor scholieren
Sluiten