Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 13 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Femke Halsema keert zich tegen 2G-beleid: ‘Mensen niet afsnijden, maar verleiden tot vaccinatie’

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam is geen voorstander van het invoeren van 2G-beleid. Dat beleid verleent toegang tot het publieke leven aan mensen die recent hersteld zijn van corona of ertegen ingeënt zijn. Volgens Halsema is dat geen duurzame oplossing en zou er daardoor een kloof tussen bevolkingsgroepen ontstaan. Dat zegt ze in een interview met Het Financieele Dagblad.

„2G richt zich sterk op de harde kern van de ongevaccineerden: zij die hartgrondig staan te demonstreren en politiek tegenstander zijn van vaccinatie”, zegt de burgemeester in de krant. Maar het overgrote deel van de ongevaccineerden heeft geen politieke opvattingen, denkt ze. Volgens haar zijn het juist mensen die maatschappelijk toch al vaak op achterstand staan. Juist zij worden het meest de dupe van 2G, vindt de burgemeester.

„We moeten waken voor een systeem waarin mensen die nu al weinig gebruik maken van publieke voorzieningen er nog meer van afgesneden raken.” De burgemeester vindt dat er een „zeer zware plicht” rust op de overheid „om hen toch te verleiden tot vaccinatie”. De overheid heeft overigens het besluit over het dan wel niet invoeren van het 2G-beleid verschoven naar ergens begin dit jaar. Ze zouden er eind 2021 al naar kijken, maar het besluitmoment werd verschoven omdat de steun ervoor niet zeker was.

Halsema geen fan van 2G-beleid

Halsema pleit in de krant verder voor een plan voor de langere termijn. Een land kan volgens haar niet permanent in crisis verkeren. „Nu zijn we nog bezig de crisis te bezweren, maar we moeten tegelijkertijd voorbereidingen treffen om een einde te maken aan het crisisdenken. Opschalen van de zorg, aparte corona-afdelingen. Allemaal zaken die niet langer kunnen wachten.”

De burgemeester doet verder een „dringend appèl” op demonstranten tegen de coronamaatregelen om zich beter te organiseren en geweld van tevoren af te wijzen. Het werk is voor de politie volgens haar bijna niet meer te doen. „Ze zijn uitgeput.” Halsema noemt het in het FD „zeer zorgelijk” dat betogers de rechtsstaat niet accepteren en de politie als tegenstander zien. „Daar zie ik wel een toename in. Dat is zeer zorgelijk en hebben we nog niet eerder meegemaakt.”

Experts uitten eerder ook al hun zorgen over het 2G-beleid. Zo zou de minister van Volksgezondheid (Ernst Kuipers) te veel ruimte krijgen om het beleid in te voeren. Zo vreest hoogleraar staatsrecht Wim Voermans dat de wet een „mandje met instrumenten” wordt, „waarvan je kan kijken wanneer het wordt gebruikt”.

Viroloog over toekomst: ‘Corona gaat lijken op een griepepidemie’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.