Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 16 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Opnieuw duizenden mensen op de been in Amsterdam vanwege coronaprotest

Opnieuw zijn er duizenden demonstranten op de been in Amsterdam. Rond het middaguur verzamelden ze zich bij het Oosterpark, het Olympisch Stadion en het Westerpark om samen naar het Museumplein te lopen. Daar zijn ook al veel mensen bijeengekomen. De politie is zichtbaar aanwezig op de demonstratielocaties.

Op het Museumplein staan enkele tientallen mensen die demonstreren tegen fascisme. De mobiele eenheid heeft ze afgeschermd en de groep moet zich op last van de politie verplaatsen naar een andere locatie. De betogers geven daar gehoor aan.

Herdenking van de ‘koffieslag’

Actiegroep Nederland in Verzet organiseert de ‘herdenking van de koffieslag’, waarbij ze stilstaan bij de verboden demonstratie tegen het kabinetsbeleid op 17 januari vorig jaar op het Amsterdamse Museumplein, die uitliep op rellen.

Vooraan de stoet vanaf het Olympisch Stadion rijdt een tractor met een protestbord waarop staat: ‘Terug naar normaal nu!!’ Ook vanaf het Oosterpark en het Westerpark gaan tractors voorop. Eerder parkeerden op het Museumplein ook al tractors uit onder meer Friesland, Groningen en Noord-Holland. De eersten waren om 01.00 uur vannacht vertrokken om op tijd in Amsterdam te zijn. Op protestborden staan teksten als ‘samen staan we sterk’, ‘don’t worry be wappie’, ‘wij zijn de leugens zat’ en ‘gebruik je boerenverstand geen 2g’. De boeren zeggen dat ze tegen het coronabeleid zijn en willen hiermee hun geluid laten horen.

Mars door Amsterdam vanaf Museumplein

Vanaf het Museumplein staat een gezamenlijke mars gepland door de stad. Onder anderen initiator van Nederland in Verzet Michel Reijinga, Viruswaarheid-voorman Willem Engel en voormalig profvoetballer Bryan Roy zijn erbij.

De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en OM) heeft de locaties van de demonstratie aangewezen als veiligheidsrisicogebied, wat inhoudt dat er preventief mag worden gefouilleerd. De politie houdt er rekening mee dat er mensen naar de demonstratie komen met wapens of illegaal vuurwerk. Burgemeester Femke Halsema deed verder een dringend beroep op de betogers om zich aan de voorschriften te houden. Als dat niet gebeurt, treedt de politie op.

ME maakt einde aan illegaal feest voor gemeentehuis in Dalfsen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Opnieuw duizenden mensen op de been in Amsterdam vanwege coronaprotest
Sluiten