Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 16 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Directeur Tata Steel geeft toe: ‘Te laat begonnen met schoner produceren’

De directeur van Tata Steel geeft toe dat het bedrijf te laat is begonnen met het vergroenen van het productieproces. Dat vertelt hij in een interview met NH Nieuws. De kritiek op het bedrijf, dat als grote vervuiler te boek staat, heeft het proces volgens Hans van den Berg wel versneld.

Volgens Van den Berg moet er nog veel verbeterd worden. „Altijd dat verhaal van de waslijn, waar je met je vinger een laagje stof van Tata Steel vanaf kunt halen. Dat is niet meer van deze tijd. Dat wil je toch niet meer? Dat was vroeger misschien normaal, maar nu toch niet meer”, zegt hij.

Tata Steel staat voor grote duurzaamheidsslag

Tata Steel staat voor een omvangrijke duurzaamheidsslag. Het bedrijf kondigde afgelopen jaar al aan in Nederland bij de staalproductie over te stappen op aardgas en uiteindelijk op waterstof. Daarmee kan net zo goed staal gemaakt worden als met kolen, maar het zorgt wel voor minder uitstoot van CO2 en fijnstof. Verder wil het bedrijf de stof-, stank- en geluidsoverlast verminderen, terwijl het ook een winstgevende onderneming die goed staal maakt, wil blijven.

Van den Berg erkent dat dit alles bij elkaar veel is. Maar het is volgens hem niet zo dat één van die dingen zomaar geschrapt kan worden. De directeur herhaalt ook dat het alle stappen niet alleen kan zetten, maar dat hulp nodig is. De vergroeningsslag kan volgens hem niet gemaakt worden zonder hulp van de overheid.

Bedrijf onder vergrootglas

Volgens Van den Berg is het lastig om echt duidelijk te maken dat het bedrijf op de goede weg is. „We liggen niet onder een vergrootglas, maar onder een microscoop. Alle documenten richting overheid, alles wordt gewobt, alles wordt doorgegraven, dat is de realiteit. En via sociale media wordt alles heel snel gecommuniceerd. En je hebt het wantrouwen, en daar zou ik wel vanaf willen. Dus we moeten nog beter communiceren”, zo zegt hij.

Van den Berg vervolgt: „We moeten gewoon fysiek verbeteren. Volgens onze metingen doen we dat al, maar het begint pas door te werken als de perceptie van omwonenden verandert.” Hij hoop het komend jaar een stapje in de goede richting te kunnen zetten. „Maar ik heb niet de illusie dat aan het eind van dit jaar de vertrouwenssituatie weer helemaal terug is.”

Nederland tekent verklaring einde fossiele steun niet: ‘Gemiste kans’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Directeur Tata Steel geeft toe: ‘Te laat begonnen met schoner produceren’
Sluiten