Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 31 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Burgemeesters praten over carnaval en lange termijnplan voor corona

Het Veiligheidsberaad praat vanavond in Utrecht over mogelijke speciale corona-afspraken voor de carnavalsperiode. Daarna bespreken de burgemeesters een langetermijnvisie op het coronabeleid. Justitieminister Dilan Yesilgöz en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid schuiven aan.

De burgemeesters vrezen dat afstand houden, groepsvorming op straat en sluitingstijd van de horeca in de carnavalsdagen nauwelijks te handhaven zijn. Carnavalsvierders hossen gewoonlijk arm in arm en lopen in groepen op straat. De optochten zijn al vrijwel overal afgelast, maar in kroegen zal zeker carnaval worden gevierd, denken de burgemeesters. Yesilgöz bespreekt de situatie met de burgemeesters Annemarie Penn-te Strake (Maastricht), Jack Mikkers (Den Bosch) en Hubert Bruls (Nijmegen).

Maatschappij moet leren leven met corona

Het moet zo snel mogelijk duidelijk zijn wat er wel en niet mag tijdens het carnaval eind februari, vinden de burgemeesters. Ook willen ze één lijn trekken, zodat carnavalisten niet massaal naar de gemeente gaan waar ze de meeste vrijheid hebben. Penn-te Strake vertegenwoordigt Limburg, Mikkers is bij het gesprek voor Noord-Brabant en Bruls vertegenwoordigt Gelderland-Zuid, de Achterhoek en andere plaatsen waar carnaval wordt gevierd.

Na het beraad over carnaval schuiven de andere 22 burgemeesters van het Veiligheidsberaad en Kuipers aan. De burgemeesters dringen al geruime tijd aan op een langetermijnvisie van het kabinet op de coronamaatregelen. De burgemeesters willen dat de samenleving weer zo normaal mogelijk gaat draaien ondanks coronabesmettingen. Zij stellen dat de maatschappij moet leren leven met corona, zonder elke keer op slot te gaan. Het Veiligheidsberaad is voorstander van het gebruik van coronatoegangsbewijzen.

Carnaval is geen carnaval op anderhalve meter

Eerder deze maand zei Rob van de Laar, voorzitter van de Brabantse Carnavals Federatie, al dat ‘carnaval op 1,5 meter geen carnaval is’. In november werd de aftrap van carnaval, de 11e van de 11e, op veel plekken al afgelast. Dat gebeurde na een oproep van Limburgse ziekenhuizen.

Zelfs als carnaval verboden wordt, laten mensen zich niet tegenhouden, denkt hij. Feestvierders gaan dan de straat op en de kroeg in. Waarschijnlijk geldt er wel een sluitingstijd voor de cafés, van 22.00 uur, maar over het algemeen is het niet moeilijk voor carnavalsvierders om hun zakken vol te stoppen met drank en de avond gezellig op straat voort te zetten. Advocaat Bart Maes vreest iets soortgelijks. „Zes boa’s tegenover duizenden mensen maakt handhaving moeilijk”, vreest hij.

Alle burgemeesters tegen Rutte: laat bevolking coronaregels bedenken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Burgemeesters praten over carnaval en lange termijnplan voor corona
Sluiten