Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 28 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

20 jaar voor Jos B.? Gerechtshof doet uitspraak in zaak Nicky Verstappen

Het gerechtshof in Den Bosch doet vandaag uitspraak in de zaak van Nicky Verstappen. Jos B. wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige jongen in 1998. In hoger beroep is twintig jaar cel geëist. B. heeft altijd ontkend.

Nicky Verstappen verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 van het jeugdkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam in een nabijgelegen kerstbomenperceel gevonden. Heel lang leek de zaak onopgelost te blijven. Pas in 2018, na een grootschalig DNA-onderzoek, kwam B. in beeld. Toen de naam van Limburger bekend werd, bleek hij echter spoorloos. B., een fanatiek bushcrafter, werd na een klopjacht in Spanje gearresteerd.

Jos B. in hoger beroep

Het DNA van de verdachte is aangetroffen op de pyjamabroek en de onderbroek van Nicky. De onderbroek zat achterstevoren en binnenstebuiten. Onder deskundigen is geen overeenstemming of de jongen misbruikt is. Het Openbaar Ministerie meent van wel.

De 59-jarige Limburger ontkent iets met de dood van Nicky Verstappen te maken te hebben. Hij heeft toegegeven dat hij de jongen destijds had gevonden, maar die was toen volgens B. al overleden. Uit angst – B. heeft een zedenverleden – had hij naar eigen zeggen de vondst nooit durven melden. De rechtbank in Maastricht geloofde dat verhaal niet en veroordeelde hem november 2020 tot een celstraf van 12,5 jaar. Zowel B. als het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep.

Het hoger beroep kende een opvallende wending toen B.’s voormalig medegevangene Bekir E. vorig jaar in de rechtszaal werd gehoord. De moordenaar van de 16-jarige scholiere Hümeyra had verklaard dat B. een bekennende verklaring aan hem had afgelegd. „Hij vertelde dat het niet de bedoeling was om Nicky Verstappen te doden. Hij had zijn hand te lang voor zijn mond gehouden.” B. deed de verklaring van E. af als onzin.

Zoon van Peter R. de Vries

De moord op Peter R. de Vries afgelopen juli hing de laatste maanden als een grauwsluier over de zaak. De misdaadverslaggever die altijd aandacht was blijven vragen voor de zaak en gold als een steunpilaar voor de familie Verstappen. De zoon van Peter, Royce de Vries, neemt de rol van zijn vader over. In een gesprek op Radio 538 zei hij vanmorgen dat hij „het heel fijn vindt om de familie bij te staan”. „Maar ik doe het ook een beetje voor mezelf. Het past ook bij mijn verwerking om dit te doen.”

Dat de aandacht van zijn vader tot een grootschalig DNA-onderzoek heeft geleid en uiteindelijk weer tot de arrestatie van Jos B., is iets waar de zoon van Peter R. de Vries veel belangstelling voor heeft. „Hij heeft er alles aan gedaan om deze mensen te ondersteunen en als ik daar aan terug denk, dan ben ik ongelooflijk trots op hem.”

Docu over Nicky Verstappen zorgt voor brok in de keel: ‘Wat mis ik Peter R. de Vries’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
20 jaar voor Jos B.? Gerechtshof doet uitspraak in zaak Nicky Verstappen
Sluiten