Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 6 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Kabinet schuift voorstel voor 2G-beleid naar volgend jaar: ‘Steun niet zeker’

Het demissionaire kabinet wil het omstreden voorstel voor een zogenoemd 2G-beleid pas in het nieuwe jaar bespreken met de Tweede Kamer. Dat schrijft coronaminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

Het was eigenlijk de bedoeling dat de Kamer zich deze week al over het voorstel zou buigen.

2G-beleid uitgesteld tot volgend jaar

Het 2G-beleid houdt in dat alleen mensen die zijn gevaccineerd of recent genezen zijn van een coronabesmetting nog toegang kunnen krijgen tot plekken waar het risico op een besmetting hoog is. In de huidige situatie mogen mensen zonder vaccinatie- of herstelbewijs zich ook laten testen om zo met een negatief testbewijs toegang te krijgen tot voorzieningen.

Het voorstel stuitte in de Tweede Kamer op veel verzet. Het kabinet vindt het zelf nog steeds een goed idee om 2G mogelijk te maken, maar moeten het vanwege de onzekere situatie op dit moment voor zich uit schuiven. Door de hoge besmettingscijfers en de opkomst van de Omikron-variant denkt het niet „dat er op korte termijn ruimte ontstaan om (delen van) sectoren waar sprake is van een omgeving met een hoog risico op basis van 2G te kunnen openen”. Tegelijkertijd erkent De Jonge in zijn brief aan de Kamer ook dat „steun op dit moment nog onvoldoende zeker is”.

Reacties van de Kamer positief

De Kamer zou zich deze week ook buigen over de voorstellen van het kabinet om de coronapas in te voeren op de werkvloer en in het onderwijs. De Jonge heeft nu voorgesteld om alle drie de plannen na het kerstreces te bespreken. De Kamer gaat er uiteindelijk zelf over wanneer plannen van het kabinet worden besproken. De ChristenUnie, een van de tegenstanders van het 2G-beleid, zegt blij te zijn met het uitstel. „Zoals vaker gezegd vindt de ChristenUnie 2G – nu en ook later – geen heilzame weg”, laat Kamerlid Mirjam Bikker weten.

Ook SP-Kamerlid Maarten Hijink noemt het een „verstandig” besluit van De Jonge. „Besteed de tijd beter aan het boosteren van 60-plussers, investeer in de zorg en onze zorgverleners, tref voorbereidingen op Omikron, overtuig mensen tot vaccinatie en bestrijd het virus met maatregelen waarvan we weten dat ze wél werken.” PVV-lid Fleur Agema hoopt dat van „uitstel afstel” komt. „Nu eerst de zorg uit het grijze gebied voor code zwart zien te halen.”

De ChristenUnie stelde onlangs als alternatief een 1G-beleid voor, waarbij iedereen zich moet laten testen, gevaccineerd of ongevaccineerd. De Jonge is geen fan van dat idee: het zou erg duur zijn en heel veel testcapaciteit vergen.

Kritiek op coronabeleid

Experts worden steeds kritischer over het coronabeleid van de overheid. Ook burgemeester van Amsterdam Femke Halsema riep het kabinet gisteren op om een corona-denktank in te richten, zodat er een duurzaam plan voor de komende een à twee jaar kan worden gemaakt vanuit verschillende disciplines. Nu kijkt het kabinet voornamelijk naar het perspectief vanuit de zorg.

Schadeclaim tegen de GGD vanwege datalek van geteste personen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet schuift voorstel voor 2G-beleid naar volgend jaar: ‘Steun niet zeker’
Sluiten