Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 24 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

OM: ‘Verklaringen van zussen Holleeder zijn oprecht, geloofwaardig en moedig’

De verklaringen die Astrid en Sonja Holleeder over hun broer Willem hebben afgelegd zijn authentiek, geloofwaardig, consistent en niet ingestoken vanuit financiële motieven. Dat zeiden de aanklagers in het hoger beroep van de strafzaak tegen Willem Holleeder in de extra beveiligde zittingszaal van de rechtbank Schiphol.

Het Openbaar Ministerie begon vandaag aan het slotbetoog, dat naar verwachting morgen aan het einde van de dag uitmondt in de strafeis.

Holleeder kreeg levenslange gevangenisstraf

De 63-jarige Holleeder kreeg in de zomer van 2019 een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Volgens de rechtbank stond vast dat hij in de periode tussen 2003 en 2006 opdracht gaf voor de moorden op Cor van Hout, Willem Endstra, Kees Houtman, John Mieremet en Thomas van der Bijl. De verklaringen van zijn zussen Astrid en Sonja speelden een belangrijke rol in het oordeel van de rechtbank, net als die van zijn vroegere vriendin Sandra den Hartog. De strafzaak tegen Holleeder staat of valt met getuigenverklaringen. Ander bewijs is er niet.

Volgens Willem Holleeder zijn de beschuldigingen onzin. Hij heeft ook in hoger beroep geen gelegenheid onbenut gelaten om te benadrukken dat zijn zus Astrid uit geldbejag „een verhaal in elkaar heeft gezet”. Zij zou Sonja Holleeder en Den Hartog daarin hebben meegesleurd. Zo zou Astrid onder meer zijn uit geweest op een groot bedrag in contanten dat zij voor hem beheerde. Ook wilde ze de inkomsten vanuit de Amerikaanse verfilming van de Heineken-ontvoering.

Verklaringen ‘oprecht en moedig’

De aanklagers onderstreepten vandaag dat Willem Holleeder zijn verhaal op geen enkele manier heeft onderbouwd. Daar tegenover plaatsten zij het verhaal van Astrid Holleeder, die een goede baan als advocaat vaarwel moest zeggen, in een sociaal isolement belandde en zich voortdurend zorgen moet maken om haar veiligheid en die van haar dierbaren.

„Haar verklaringen getuigen van oprechtheid en moed. Eigenbelang of geldelijk gewin was geen motief, wraak evenmin. Uit haar verhaal spreekt compassie, die getuigt van de worsteling die ze heeft doorgemaakt. Ze wilde haar broer niet verraden, maar kon uiteindelijk niet anders”, aldus de aanklagers. Ook Sonja Holleeder en Den Hartog verklaarden „betrouwbaar”, zeiden zij.

Het OM spreekt vandaag een groot deel van de dag met name over de algemene contouren in de zaak. Daarna volgt de bespreking van de verschillende moorddossiers.

Kabinet besluit vrijdag over extra maatregelen, daarna mogelijk persconferentie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
OM: ‘Verklaringen van zussen Holleeder zijn oprecht, geloofwaardig en moedig’
Sluiten