Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 29 nov 2021

Verdachten rellen Rotterdam met gezicht in beeld (voor zover dat kan)

Beelden van verdachten van de rellen op vrijdag 19 november in Rotterdam worden donderdag getoond. De relschoppers verschijnen met hun gezicht in beeld. Voor zover dat gaat natuurlijk, want niet eerder werd tijdens de rellen zo massaal ‘en keurig’ een mondkapje gedragen.

De politie zet de beelden online en ze die donderdag vanaf 17.00 uur ook te zien bij de regionale omroep in het programma Bureau Rijnmond. Volgende week dinsdag zijn ze ook te zien in Opsporing Verzocht op NPO 1.

Rellen op en rond de Coolsingel

Tijdens de ongeregeldheden op en rond de Coolsingel, die uitbraken na een vreedzame betoging tegen het coronabeleid, werden 49 verdachten opgepakt.

Dat moeten er meer worden. „Het gaat om beelden van een aantal verdachten die de politie eerst een week lang intern heeft bekeken”, aldus een politiewoordvoerster vandaag. „Wijkagenten en andere politiemedewerkers kregen zo de gelegenheid personen op de beelden te herkennen, zodat we ze kunnen oppakken. Je ziet bijvoorbeeld mensen stenen gooien terwijl ze onherkenbaar zijn. Op andere beelden zien we die personen dan soms wel herkenbaar in beeld.”

Normaal gesproken blijven de beelden twee weken voor intern gebruik. Maar vanwege de ernst van de ongeregeldheden gaf het Openbaar Ministerie (OM) toestemming om de beelden al na een week openbaar te maken.

Burgemeesters om tafel over rellen

Vanavond bespreken de 25 burgemeesters die deel uitmaken van het Veiligheidsberaad hoe ze omgaan met de demonstraties tegen het coronabeleid. De laatste tijd grijpen relschoppers betogingen in diverse steden aan om de politie en mobiele eenheid te belagen met vuurwerk, stenen en andere voorwerpen, ruiten in te gooien en brand te stichten. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam sprak er over in de talkshow Jinek. Die manier waarop hij dat deed, oogstte veel lof.

Onbekend is of demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus en coronaminister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bij het beraad zullen aanschuiven.

Zaterdag weer protest tegen coronamaatregelen

Samen voor Nederland organiseert zaterdag een nieuwe demonstratie tegen de coronamaatregelen. Vanaf het Neude in Utrecht begint om 13.00 uur een mars door de stad.

Volgens de organisatie komt het protest voort uit een samenwerkingsverband tussen 72 organisaties.

Viruswaarheid verliest weer rechtszaak (over vaccineren): ‘Moet een record zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Verdachten rellen Rotterdam met gezicht in beeld (voor zover dat kan)
Sluiten