Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Binnenland 1 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Landen willen vaccinatie beperkt laten gelden: wat betekent dit voor jouw vakantie?

De bescherming van een vaccinatie tegen corona kan na verloop van tijd afnemen. Dat is al even bekend, maar hoe snel dat gaat en hoe dat precies zit, dat is nog onduidelijk. Toch nemen verschillende landen om ons heen al een volgende stap: het vaccinatiebewijs krijgt een houdbaarheidsdatum. Na een bepaald aantal dagen is het bewijs niet meer geldig. Maar wat betekent dit voor de vakanties?

Wil je volgende zomer naar Spanje vliegen, dan is de kans groot dat je een extra prik moet halen. Momenteel is de geldigheid van de vaccinatiebewijs daar namelijk maximaal één jaar.

Vaccinatiebewijs niet meer geldig

Deze wintersportvakantie heb je er waarschijnlijk nog geen last van, maar volgend jaar misschien wel. In Oostenrijk is het vaccinatiebewijs namelijk 360 dagen geldig vanaf de tweede vaccinatie. Bij vaccins waar slechts één vaccinatie voor nodig is, zoals het Janssen-vaccin, is dit weer net wat anders. Deze is geldig vanaf de 22e dag, tot dag 270 vanaf de datum van de prik.

Ook Italië hanteert een grens van 270 dagen. Dat kan dus voor wat onhandigheden zorgen met het boeken van vakanties, want de eerste Janssen-prikken werden in april 2021 al gezet. Die maand waren een miljoen Nederlanders al volledig gevaccineerd. Als deze geldigheidsduur zo blijft, zullen komende zomer zo’n acht miljoen Nederlanders daar tegenaan lopen.

Omdat de bescherming van het coronavaccin na verloop van tijd kan afnemen, willen sommige landen inzetten op een extra prik. Dan zou het vaccinatiebewijs weer gelden.

Boostervaccin in Europa

In Italië bijvoorbeeld, willen ze dat iedereen vanaf januari een derde prik kan krijgen. Dus niet alleen de kwetsbare groepen. Ook in Frankrijk zijn er nu meer mensen aan de beurt: iedereen vanaf 65 jaar kan een derde prik krijgen. Zorgmedewerkers die het Janssen-vaccin hebben gehad, kunnen hun tweede prik halen.

De Vlaamse regering maakte eerder ook al bekend dat ze een derde coronaprik willen voor iedereen van twaalf jaar of ouder, maar „bewijs voor de effectiviteit daarvan ontbreekt”, zegt de Belgische Gezondheidsraad. Afgelopen weekend schreven Belgische media al dat de zorgpersoneel in het land nu ook in aanmerking komt voor het boostervaccin.

Een nieuwe prik in Nederland

De Nederlandse Gezondheidsraad is de afgelopen week bij elkaar geweest om te overleggen over een derde prik, oftewel het  ‘boostervaccin’, in Nederland. Hugo de Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid, wilt het liefst voor de persconferentie van morgen advies krijgen van de raad over de prik voor gezonde mensen. Maar of dat op tijd gaat lukken is onzeker, zegt de woordvoerder van de Gezondheidsraad: „We hopen dat dat lukt, maar dat kunnen we niet garanderen.”

Intussen houdt het RIVM in de gaten hoe het gaat met de besmettingen, vaccinaties en de derde prikken. Mensen met een ernstige afweerstoornis kunnen namelijk nu al een aanvullende prik krijgen.

Ouderenbond ANBO vindt dat snel moet worden begonnen met het geven van een extra prik als de Gezondheidsraad dat adviseert. „Maar je moet eerst zeker weten dat zo’n boosterprik echt zin heeft. We wachten het af.”

COVID-19 Red Team stopt per direct: ‘Geen vertrouwen in regering’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.