Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Toename seksueel geweld onder jongeren tijdens avondklok

Minder seks maar meer seksueel geweld. Voor jongeren is het seksleven tijdens de avondklok flink veranderd. Rutgers en Soa Aids Nederland onderzochten de invloed van de coronacrisis op het seksuele leven en presenteren vandaag het resultaat.

De meest opvallende resultaten zijn dat jongeren minder seks hadden maar dat er meer seksueel geweld plaatsvond. Van de meisjes heeft 8 procent met seksueel geweld te maken gehad. Onder jongens is dit percentage 3 procent. Vergeleken met de zomerperiode daarna is dat een stijging: voor meisjes was dit in deze periode 5 procent en voor jongens 1 procent.

Dader seksueel vaak een bekende

Uit de onderzoeksresultaten van Rutgers blijkt dat de pleger meestal een partner of ex-partner is. Ook een date is regelmatig de pleger. Een vriend(in), bekende of onbekende worden ook genoemd door de respondenten. Het onderzoek werd onder 2500 jongeren tussen de 16 en 24 jaar uitgevoerd.

Niet alleen online is dat percentage gestegen, ook online was er meer grensoverschrijdend gedrag. De onderzochte groep jongeren ontving vaker seksueel getinte beelden en verzoeken zonder dat zij dat wilden. Er werden niet vaker ongewild naaktfoto’s of seksfilmpjes van een ander gedeeld dan in de periode buiten de avondklok.

‘Toename seksueel geweld tijdens avond klok zorgelijk’

Directeur Ton Coenen van Rutgers laat weten dat er al jaren veel te veel seksueel geweld plaatsvindt, zegt hij. „Dat het geweld toenam in de avondklokperiode is nog zorgelijker.” In beide onderzoeksperiodes vond het seksueel geweld meestal plaats bij de jongeren thuis, in het huis van de dader, op een (illegaal) feestje of bij het uitgaan.

Slachtoffer seksueel geweld: ‘Een kort rokje is een kort rokje, meer niet’

Afgelopen zomer zijn jongeren wel weer aan het daten geslagen, is de conclusie van de onderzoekers.  Vooral meisjes lieten zich in de zomer van 2021 vaker testen op een soa dan tijdens de avondklok. Bij jongens bleef het percentage in deze periodes redelijk gelijk.

De afgelopen drie maanden wilde 13 procent van de jongens en 10 procent van de meisjes zich laten testen op een soa, maar zij deden dat uiteindelijk niet. Meestal ‘kwam het er gewoon niet van’ maar ook zijn ze bang dat ouders erachter komen. Een deel van de jongeren heeft geen test gedaan om corona-gerelateerde redenen, bijvoorbeeld omdat ze dachten dat hulpverleners te druk waren.

Minder seks tijdens avondklok

Net als tijdens eerdere lockdowns hadden singles tijdens de avondklok minder seks dan voor de coronacrisis. Met flirten, daten en seks zitten de vrijgezellen inmiddels weer bijna op hetzelfde niveau als vóór de coronacrisis. Opvallend is dat digitaal flirten en daten niet enorm is toegenomen tijdens de coronacrisis. Het gebruik van datingapps nam zelfs eerder af dan toe.

Het hele onderzoek kun je hier lezen.

Slachtoffers seksueel geweld moeten sneller hulp zoeken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.