Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 18 nov 2021

Spoedtest.nl fraudeerde niet met testen, maar was wel onhandig

Spoedtest.nl, de aanbieder van coronatesten die eerder deze week het werk moest staken wegens verdenkingen van fraude, heeft toch niet gefraudeerd met vaccinatiebewijzen. Wel zijn er onrechtmatig herstelbewijzen na testen afgegeven.

Dat laat het ministerie van Volksgezondheid vandaag na snel onderzoek laten weten. Hetzelfde ministerie verdacht Spoedtest.nl wel van fraude, Metro schreef daar ook over (‘mogelijk neppe QR-codes’). Daar komt men nu op terug.

Verdachte patronen bij Spoedtest.nl

Het bedrijf Spoedtest.nl is een van de grotere aanbieders op het gebied van testen in Nederland. Eerder deze week zei demissionair coronaminister Hugo de Jonge dat er „sterke vermoedens” waren dat er ten onrechte vaccinatiebewijzen waren afgegeven. Het ministerie had zelf verdachte patronen opgemerkt en had die voorgelegd aan een forensisch onderzoeksbureau. Dat bureau trok de conclusie over frauduleuze vaccinatiebewijzen. Het verdachte bedrijf reageerde meteen als volgt: „We weten alleen dat er een onderzoek loopt. Wij hebben het volste vertrouwen in een goede afloop van dit onderzoek”, laat Spoedtest.nl weten.

Uit informatie van het bedrijf blijkt dat op grote schaal herstelbewijzen zijn afgegeven. Daarbij was echter geen sprake van fraude, legt een woordvoerder uit. De mensen voor wie de herstelbewijzen werden uitgegeven, hadden wel recent positief getest, maar het uitgeven van herstelbewijzen hoort door de GGD te worden gedaan.

Terug op de CoronaCheck-app

Het bedrijf werd vanwege de verdenking afgesloten van de CoronaCheck-app. Nu die verdenking van de baan is „is er geen directe aanleiding meer om de tijdelijke ontzegging van de toegang tot CoronaCheck te handhaven”, schrijft De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Spoedtest.nl, dat ruim honderd testlocaties in Nederland heeft, kan dus binnenkort weer aan het werk. Het bedrijf heeft met het ministerie afgesproken geen gebruik meer te maken van het digitale portaal waarin coronatoegangsbewijzen kunnen worden aangemaakt.

Hoe het kan dat het onderzoeksbureau er zo naast zit, is nog onduidelijk. Daar volgen nog gesprekken over, aldus de woordvoerder.

Metro-stelling: ‘Het 2G-beleid gaat te ver’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Spoedtest.nl fraudeerde niet met testen, maar was wel onhandig
Sluiten