Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 27 nov 2021

61 van de 600 passagiers vanuit Afrika besmet: KLM heeft geen verklaring

Van de 600 passagiers in de twee KLM-vliegtuigen die vrijdag terugkeerden uit Zuid-Afrika zijn 61 mensen besmet met het coronavirus. Luchtvaartmaatschappij KLM heeft geen verklaring voor dit relatief grote aantal positieve tests.

Het is nog niet bekend of de passagiers besmet zijn met de nieuwe Omikron-variant. Na het opduiken van de deze nieuwe mutatie van het coronavirus in zuidelijk Afrika, stelde de Nederlandse regering een vliegverbod in. „Feit is dat je op andere plekken besmet kunt raken tussen het moment van testen en van boord gaan”, aldus een KLM-woordvoerder.

Besmette passagiers aan boord

De besmette personen zijn ondergebracht in een bewaakt isolatiehotel op of in de buurt van Schiphol. Zij blijven daar in ieder geval zeven dagen wanneer zij klachten hebben en vijf dagen als zij geen klachten hebben. Wanneer zij een negatieve test hebben, moeten ze nog eens vijf dagen in thuisisolatie.

Hoe er zoveel mensen besmet aan boord kunnen zijn gegaan, kan KLM niet verklaren. Aan boord zorgt KLM ervoor dat de passagiers de veiligheidsregels zoals mondkapjes dragen „zo goed mogelijk in acht nemen”. KLM heeft luchtfilters die de lucht „voortdurend” verversen, maar wijst er ook op dat de besmette reizigers nadat ze van boord kwamen in een ruimte op Schiphol zijn opgevangen. Daar houdt de controlemogelijkheid van KLM op, aldus de woordvoerder.

Aangescherpte testverplichtingen bij KLM

KLM zegt zich te houden aan de geldende inreisregels zoals landen die opstellen. „Wij zijn als luchtvaartmaatschappij niet de partij om de beslissing te nemen over wel of niet inreizen. Wij zijn afhankelijk van welke regels er door overheden gesteld worden. Daar zien we op toe, dat is ons beleid. Dat vinden we ook belangrijk want deze landen hebben het beste zicht op wat noodzakelijk is in een land”, aldus de woordvoerder.

Nederlanders en EU-burgers die op doorreis zijn naar hun woonland zijn uitgezonderd van het vliegverbod tussen Nederland en Zuid-Afrika, staat in het reisadvies voor Zuid-Afrika van Buitenlandse Zaken. KLM heeft nu de testverplichtingen aangescherpt voor reizigers die onder de uitzonderingsregels naar Nederland mogen komen.

De uitgezonderde passagiers van KLM moeten sinds vrijdag bovenop een negatieve PCR-tests met een maximale geldigheidsduur van 24 uur oud bij betreding van het vliegveld of maximaal 48 uur bij aankomst in Nederland ook een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien. Bij aankomst uit Zuid-Afrika moeten reizigers van KLM tien dagen in quarantaine. Deze kan na vijf dagen klaar zijn, mits reizigers dan negatief getest zijn door de GGD, staat op de website van KLM.

‘Mensonterende’ situatie

Veel van de 61 passagiers die nu al in quarantaine zitten, zijn daar gefrustreerd over. Een van de gedupeerde reizigers zegt tegen Radio 1 dat de situatie „mensonterend” was. De reiziger spreekt van vrijheidsberoving omdat hij, als hij geen test zou nemen, meteen het quarantainehotel in zou moeten. De GGD snapt de mogelijke frustratie. „Mensen hebben een lange reis achter de rug en verkeren in de veronderstelling dat ze op korte termijn thuis zijn”, schrijft de GGD. „In plaats daarvan worden ze geconfronteerd met een situatie zoals we die nog niet eerder hebben meegemaakt in Nederland.”

RIVM: kunnen coronamutatie niet buiten de deur houden, wel vertragen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
61 van de 600 passagiers vanuit Afrika besmet: KLM heeft geen verklaring
Sluiten