Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 26 nov 2021

De Jonge: ‘Niet-kritieke zorg wordt uitgesteld, kritieke planbare zorg mogelijk ook’

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft de zogeheten 2d-fase in de zorg afgekondigd. Alle ziekenhuizen stellen planbare, niet-kritieke zorg uit. Ook worden kritieke planbare operaties langer uitgesteld dan eigenlijk de bedoeling is, indien nodig en „medisch aanvaardbaar”.

Dit om handen vrij te spelen voor zorg voor Covid-patiënten en op de intensive cares. Ook wordt de hulp van defensie ingeschakeld.

Een fase voor code zwart

De invoering van deze aanpak werd gevraagd door Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding en het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Dit is de laatste fase voor fase 3, die in de praktijk ‘code zwart’ betekent. In die fase is er zelfs een tekort aan IC-bedden. Om dat te voorkomen, worden op dit moment planbare operaties als heup-, knie- en staaroperaties overal stopgezet.

Op die manier zijn er meer mensen beschikbaar om hulp te verlenen aan (corona)patiënten waar acute zorg nodig is. „We hebben iedereen nodig om zorg te blijven leveren”, zegt De Jonge. Hij geeft toe dat deze stap „verregaande gevolgen” heeft. Dit alles meldt de bewindsman in een brief naar de Kamer.

Kritieke planbare zorg beschermen

Defensie gaat ook met 100 tot 120 mensen helpen in het militair hospitaal in het UMC Utrecht. Dat „biedt hulp en lucht”, zegt De Jonge. „We benutten zo alles om kritieke planbare zorg door te laten gaan.” Als je die ingrepen, bijvoorbeeld bepaalde chemokuren en het verwijderen van tumoren, langer dan zes weken uitstelt, „is het mogelijk dat je te laat bent”.

Eerder vandaag meldden achttien ziekenhuizen al dat zij die kritieke planbare zorg niet, of niet altijd, binnen de vereiste zes weken kunnen bieden. Een deel van de planbare zorg is in 55 van de zeventig ziekenhuizen is daarom al afgeschaald. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaf vandaag ook aan dat er 33 procent minder operatiekamers in gebruik zijn dan normaal. Maandag lag het percentage nog op 29 procent.

Door de 2d-fase zal de ic-capaciteit omhoog gaan naar 1150 bedden „en vervolgens naar 1350 ic-bedden. Landelijk blijft het LCPS Covid-patiënten spreiden en er wordt maximaal ingezet op internationale samenwerking.”

QR-code in niet-essentiële winkels? Intertoys en Blokker hebben de scanner al klaarstaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De Jonge: ‘Niet-kritieke zorg wordt uitgesteld, kritieke planbare zorg mogelijk ook’
Sluiten