Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 11 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Steeds meer gevaccineerden in de Biblebelt, behalve in deze gemeente

Relatief veel inwoners van de Biblebelt hebben zich in de afgelopen weken laten inenten tegen het coronavirus. De opkomst bij de vaccinaties stijgt in sommige delen van dat gebied sneller dan in de rest van het land, komt naar voren uit wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in de Biblebelt, waar veel gereformeerde mensen wonen, zijn in de afgelopen maand veel mensen besmet geraakt.

Het Overijsselse Staphorst is zo’n gemeente. Een tijdlang was dit de grootste brandhaard van het hele land. Staphorst heeft op Urk na de laagste vaccinatie-opkomst van Nederland, nog steeds, maar het verandert wel. Begin oktober had 53 procent van alle inwoners van 12 jaar en ouder minstens één prik gekregen. Dat is inmiddels gestegen naar 57 procent. In buurgemeente Zwartewaterland is nu 75 procent van de 12-plussers minstens één keer gevaccineerd, tegen 72 procent een maand geleden.

Toch is Urk nog steeds de achterblijver, met een opkomst van 28 procent begin oktober naar 30 procent nu. Een kleine stijging is daar zichtbaar. Ook in gemeenten als Renswoude, Alblasserdam, Tholen, Barneveld, Hardinxveld-Giessendam, Scherpenzeel, Altena, Sliedrecht, Rijssen-Holten, Veenendaal en Ede lieten meer mensen zich vaccineren.

Jongeren halen een prik, ouderen blijven achter in Biblebelt

Het zijn vooral jongeren die de prik halen. Een maand geleden had 24 procent van de 12- tot en met 17-jarigen in Staphorst minstens één prik gekregen, nu is dat 31 procent. In Elburg steeg de opkomst in die leeftijdsgroep in ongeveer een maand tijd van 51 naar 60 procent, in Zwartewaterland van 48 naar 56 procent, in Bunschoten van 51 naar 59 procent, in Rijssen-Holten van 51 naar 58 procent en in Hardinxveld-Giessendam van 44 naar 50 procent.

Urk is en blijft daarin opvallend, als het aankomt op de lage vaccinatiegraad. Zo’n 9 procent van de 12- tot en met 17-jarigen op het voormalige eiland is ingeënt. Een maand geleden was dit 7 procent. Om jongeren te bereiken, werd er lange tijd campagne gevoerd door GGD Flevoland over vaccineren.

In de grote steden stijgt de opkomst ook. In Amsterdam is nu 48 procent van de 12- tot en met 17-jarigen minstens één keer geprikt, tegen 43 procent een maand geleden. In Den Haag groeide het van 48 naar 53 procent.

Oproep van cultuursector: geen extra coronamaatregelen naast QR-codes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.