Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 19 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Kamer steunt invoering coronapas in niet-essentiële winkels, mogelijk wel een uitzondering

Binnenkort je coronapas laten zien als je naar binnen wil bij bijvoorbeeld een kledingwinkel? De Tweede Kamer ziet dat wel zitten. Een meerderheid steunt een wetsvoorstel van het demissionaire kabinet waarin dat staat. Maar er komt mogelijk wel een uitzondering.

Gisteren, tijdens een debat over de coronamaatregelen, stemde dus een meerderheid van de Kamer voor de mogelijkheid om een coronapas te vragen bij niet-essentiële winkels. Dat is volgens demissionair zorgminister Hugo de Jonge nodig omdat het aantal besmettingen flink stijgt, en daarmee ook de ziekenhuisopnames. Gisteren meldde het RIVM een record van bijna 24.000 besmettingen.

Coronapas in niet-essentiële winkels

Dat de Kamer instemt met de coronapas voor niet-essentiële winkels, betekent niet dat dat ook echt gaat gebeuren. En als dat gebeurt, is het nog onduidelijk op welke manier. Als het aan de VVD en het CDA ligt, komt er dus ook een uitzondering. Wanneer klanten 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden, hoeven ze de coronapas niet te tonen. Volgens De Jonge is dat dan niet aan de winkelier om te beslissen, maar moet de overheid dat doen.

De ontwikkelingen van de komende twee weken en het daarop volgende OMT-advies, is belangrijk. Dat zal namelijk bepalen of het tonen van je QR-code bij een kledingwinkel noodzakelijk wordt. Ook de Eerste Kamer moet nog kijken naar de maatregel.

Niet veel mensen in de Tweede Kamer waren groot fan van deze maatregel, maar De Jonge zegde toe dat er goed zal worden gekeken naar de proportionaliteit van de maatregel voor de winkels of bijvoorbeeld kappers. In ieder geval de coalitiepartijen konden zich vinden in zijn toelichting. Wie zich niet kunnen vinden in de maatregel, zijn de winkeliers zelf. Zo noemde branchevereniging INretail het „absurd en onnodig”.

Op dit moment moet je je coronapas al laten zien bij de horeca, de kunst- en cultuursector en bij sportgelegenheden. Je krijgt zo’n code nu nog als je gevaccineerd, hersteld van corona of getest bent. Maar daar komt mogelijk verandering is. Het kabinet werkt aan een wetgeving om het 2G-beleid mogelijk te maken. Dan krijg je geen QR-code meer na een negatieve test.

Mogelijk alleen lokaal

Mogelijk niet élke winkel in heel het land zal de maatregel opgelegd krijgen. Het kabinet houdt rekening met de omvang van een locatie, het type winkel en de lokale omstandigheden. Zo zou in een bepaald gebied een coronapas kunnen worden verplicht in winkels als de besmettingsgraad daar heel hoog is. Maar op dit moment is dat in heel het land hoog, zei De Jonge.

Ook kan het betekenen dat een bepaalde kleine winkel geen coronapas hoeft te vragen, maar dat betekent niet meteen dat alle kleine winkels dit niet hoeven, aldus de minister. Daarvoor zullen steeds afwegingen worden gemaakt tussen het in te zetten middel en het doel, zodat meer maatwerk mogelijk is. De Kamer zal bij zulke ministeriële regelingen worden betrokken.

Het kabinet zal zich bij de maatregel ook laten adviseren over de maatschappelijke en economische impact.

Metro-stelling: ‘Het 2G-beleid gaat te ver’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.