Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 23 nov 2021

Johan Derksen over bedreiging: ‘Huurmoordenaar stuurde mails met mijn foto, maar was loos alarm’

Eerder dit jaar noemde Johan Derksen Nederland nog een „kutland”, omdat het OM volgens hem geen mankracht had om hem te beveiligen in verband met een bedreiging. Nu blijkt dat die bedreiging „loos alarm” was. In zijn column voor de Twentse nieuwssite TKKR vertelt de voetbalanalyst voor het eerst over de omstandigheden waar hij vanwege de dreiging twee maanden lang mee te maken had.

„Een tot levenslang veroordeelde huurmoordenaar stuurde vanuit de gevangenis mails naar zijn vriendin en daarin werd mijn naam genoemd. En hij stuurde ook nog een foto van mij mee”, schrijft de 72-jarige Derksen over de boodschap die het Openbaar Ministerie hem eerder dit jaar bracht. De afzender van de brieven had directe banden met een crimineel. Daarom raadde het OM Derksen aan om beveiliging te nemen. „Na de dood van Peter R. de Vries wilde het OM geen enkel risico lopen met mannetjes van de televisie.”

Derksen: ‘Waande me in de wereld van James Bond’

In De Oranjezomer vertelde Derksen al dat John de Mol beveiliging voor hem regelde. Hoe die beveiliging in elkaar stak, was geheim. Maar nu de dreiging voorbij is, doet de presentator daar een boekje over open. Zo schrijft Derksen in zijn column dat de beveiliging zijn huis volhing met camera’s. „Dezelfde avond meldde zich mijn beveiliger tijdens het dagelijkse programma De Oranjezomer.” Dankzij zijn beveiliger, die hij 007 noemde, waande Derksen zich vervolgens in wat hij zelf noemt „de wereld van James Bond”. „Onder mijn auto werd een apparaat geplaatst, waardoor 007 op zijn telefoon kon zien waar ik uithing. Onderweg naar de studio moest ik van auto wisselen, ik heb alle middenklassers van binnen gezien, en uiteindelijk nam ik, achter een benzinestation, plaats in een oude bestelbus, als de ultieme camouflage.”

Daarnaast liep hij met een paniekknop op zak. Maar dat was soms nog lastig. Hij moest het ding namelijk verbergen voor zijn tv-collega René van der Gijp. „Ik heb die knop twee maanden moeten verstoppen voor René van der Gijp, die er graag op wilde drukken, omdat hij het leuke televisie vond.” Uiteindelijk werd de beveiliging weer stopgezet, schrijft de journalist. „Na twee maanden meldde het OM dat het loos alarm was geweest.” Maar waarom noemde de crimineel de naam van Derksen dan in zijn mails? Dat komt niet naar voren uit de column van de VI-televisieman.

Duitse neparts zet honderden vaccinaties, Belgische dokter fraudeert met vaccinatiebewijzen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Johan Derksen over bedreiging: ‘Huurmoordenaar stuurde mails met mijn foto, maar was loos alarm’
Sluiten