Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 15 nov 2021

Erik van Muiswinkel keert na vijf jaar terug als Hoofdpiet, maar niet zonder kritiek

Erik van Muiswinkel keert na vijf jaar terug als Hoofdpiet. De 60-jarige cabaretier zal binnenkort in deze rol te zien zijn in de YouTube-serie De Staff van Sinterklaas.

De Staff van Sinterklaas wordt gemaakt in samenspraak met Jerry Afriyie, voorman van actiegroep Kick Out Zwarte Piet, en wordt ondersteund door stichting Nederland Wordt Beter. De Pieten in de serie hebben een warme, door de zon gekleurde teint omdat zij het grootste deel van het jaar in Spanje verblijven. De pakjes worden bezorgd met een speciale gouden sleutel, waardoor de schoorsteen en zelfs roetvegen verleden tijd zijn.

Hoofdpiet komt terug met nieuw uiterlijk

De Pieten dragen ook geen veer meer op hun baret, omdat er volgens Afriyie en zijn team een link is met het slavernijverleden. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van De Staff van Sinterklaas is vanaf vandaag te zien op YouTube. Drie maal per week zal er een nieuwe aflevering bijkomen, zolang Sinterklaas in het land is.

Van Muiswinkel was bijna twintig jaar een van de prominente gezichten in het Sinterklaasjournaal van de NTR. Maar samen met Jochem Myjer, die altijd te zien was als Pietje Paniek, besloot hij in 2016 te stoppen omdat de NTR naar hun mening niet snel genoeg veranderingen in het fysiek van de Pieten doorvoerde. In 2016 besloot RTL de roetzwarte Pieten in de ban te doen, maar de NTR koos voor een traject van lange adem en was pas drie jaar later toe aan die stop.

Op sociale media gaat een foto rond van het vermeende nieuwe uiterlijk van de Hoofdpiet. Van Muiswinkel was jarenlang te zien als zwarte piet, maar zal nu terugkeren in een andere gedaante. Dat schiet in het verkeerde keelgat van sociale media-gebruikers. Zo zegt iemand dat hij met zijn nieuwe uiterlijk „net op een Spanjaard uit de 16de eeuw” lijkt. Hij is niet de enige die de lol inziet van het vernieuwde uiterlijk van de hoofdpiet. „Hoofdpiet? Hij lijkt eerder ‘n Spaanse slavendrijver!” klinkt het op sociale media.

Burgemeesters en kinderen verwelkomen Sint bij Grotepietenhuis, pakjesboot heeft vertraging

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Erik van Muiswinkel keert na vijf jaar terug als Hoofdpiet, maar niet zonder kritiek
Sluiten