Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 6 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Eerste dag met aangescherpte coronamaatregelen soepel verlopen

Winkeliers hebben op de eerste dag dat de coronamaatregelen opnieuw aangescherpt zijn weinig problemen gehad. Een enkeling vergat een mondmasker mee te nemen, maar volgens brancheorganisatie INretail accepteert het merendeel van het winkelend publiek de regels. „Het lijkt allemaal heel soepel te verlopen.”

Ook bij winkelketen Blokker is het beeld ook positief. „Mensen houden zich er goed aan”, vertelt een woordvoerder. Ze denkt dat dit ook komt doordat het niet de eerste keer is dat mondkapjes in winkels verplicht worden. „De eerste keer is het natuurlijk een wat grotere stap dan nu. En iedereen wist wel een beetje dat dit er weer aan zat te komen.” Posters herinneren mensen bij binnenkomst ook aan de mondkapjesregel en de maskers verkopen weer goed.

Action spreekt van een ‘vrije gemakkelijke omschakeling’. De meeste bezoekers van filialen van de budgetwinkelketen reageerden volgens een woordvoerder goed. „Bij onze winkels droeg een enkele klant geen mondkapje, meestal omdat ze er in de gauwigheid niet aan gedacht hadden”, zegt hij. „Een enkeling draaide zich om en vertrok, misschien om eerst een mondkapje te halen.”

Personeel moet weer mondkapje dragen

Ook het personeel van winkels moet weer verplicht een hele werkdag een mondkapje dragen. Action benadrukt dat dit weleens lastig kan zijn voor medewerkers, maar dat er over het algemeen begrip voor is. Bij Blokker werd er gelaten gereageerd. „Mensen hebben het idee: het moet, dus dan doen we het maar weer. Je wil toch gewoon meehelpen en hopen dat dit de cijfers omlaag brengt.”

Met de feestdagen in aantocht breekt voor veel winkeliers de belangrijkste periode van het jaar aan. INretail roept ondernemers daarom op hun kerst- of sinterklaasacties zo veel mogelijk te spreiden, om een toeloop van grote groepen klanten te voorkomen. De ondernemersvereniging doet ook een beroep op het winkelend publiek om samenklontering te voorkomen. „Wees verstandig en grijp bijvoorbeeld je thuiswerkmoment aan om in de middag een cadeau te kopen.”

Extra coronamaatregelen bij sportclubs en musea

Ook bij sportverenigingen verliep de eerste dag met aangescherpte coronamaatregelen soepel. „Het ging goed”, zegt Floris Heuer, bestuurslid van Kampong in Utrecht, waar ruim 6500 leden verschillende sporten beoefenen. „Mensen zijn begripvol en vriendelijk.” Ook waren ze opgelucht dat de coronapas niet geldt voor amateursporten in de buitenlucht, zoals het kabinet aanvankelijk van plan was.

Voorzitter Ad Westerhof van de Amsterdamse voetbalclub AFC zegt dat de controles tot dusver zonder problemen worden uitgevoerd. „So far so good.” Vrijwilligers die controleren bij de kleedkamers en het clubhuis zagen dat slechts een paar ouders rechtsomkeert maakten toen ze merkten dat ze er zonder coronatoegangsbewijs niet in kwamen. Alle wedstrijden zijn zaterdag gewoon doorgegaan.

Ook bij musea gelden vanaf vandaag extra coronamaatregelen. Bezoekers mogen alleen naar binnen met een geldige QR-code. „Het is goed gegaan, er was een vlotte doorstroming”, zei een woordvoerder van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Meer dan 12.000 nieuwe coronabesmettingen, hoogste aantal dit jaar

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eerste dag met aangescherpte coronamaatregelen soepel verlopen
Sluiten