Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 29 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Een op vijf besmette verpleeghuisbewoners sterft ondanks vaccin

Ondanks dat veel bewoners van verpleeghuizen een vaccin tegen corona hebben gehad, sterft een deel van hen alsnog na het oplopen van een coronabesmetting. Van de gevaccineerde bewoners die de afgelopen maanden corona opliepen, is namelijk een op de vijf overleden. Dat heeft hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh berekend.

„Wij waren ook wel verrast door deze uitslag”, zegt de hoogleraar, die verbonden is aan Amsterdam UMC. Volgens Hertogh benadrukken deze cijfers het belang van een boosterprik. Die moet de afweer tegen het virus op peil houden.

Hertogh analyseerde gegevens uit elektronische patiëntendossiers van achthonderd coronapatiënten, die tussen september en half november besmet waren geraakt. Van ongeveer de helft van de onderzochte groep, 395 mensen, was duidelijk geregistreerd dat ze waren gevaccineerd tegen corona. Ondanks de prikken overleed 22 procent, bevestigt de hoogleraar na berichtgeving van de NOS. Dat percentage is ongeveer weer op het niveau beland van vorig najaar. Toen was nog niemand in Nederland tegen het virus gevaccineerd.

Minder besmettingen

Tijdens de tweede golf waren er wel een stuk meer besmettingen in de verpleeghuizen dan nu. In hetzelfde systeem, dat door ongeveer een op de drie verpleeghuizen wordt gebruikt, werden destijds ruim 3200 besmettingen geregistreerd.

Ook is een belangrijk verschil dat de Delta-variant nu dominant is in ons land. „Die is mogelijk toch agressiever”, zegt Hertogh. Het kan zijn dat verpleeghuisbewoners er eerder aan overlijden dan aan voorgaande coronavarianten. „We weten ook niet wat er zou zijn gebeurd als de mensen van wie we de gegevens hebben onderzocht niet waren gevaccineerd. Het kan dat er dan nog meer sterfte was geweest”, vervolgt hij.

Deze cijfers betekenen ook „absoluut niet” dat de vaccins niet goed werken bij deze groep. „Helaas hebben we geen niet-gevaccineerde controlegroep.” Dat maakt het moeilijk om harde uitspraken te doen.

‘Vaccins niet 100 procent effectief’

„We weten van het begin af aan dat vaccins niet 100 procent effectief zijn”, aldus de hoogleraar, die ook lid is van het Outbreak Managent Team (OMT). „Bij verpleeghuisbewoners zou de effectiviteit nog iets lager kunnen zijn, doordat een deel van hen een verminderd werkend immuunsysteem heeft. En we weten dat de antistoffen na verloop van tijd afnemen.”

Dat een aanvullende prik nodig is om kwetsbare mensen goed beschermd te houden, concludeerde Nederland maanden later dan landen als Israël en het Verenigd Koninkrijk. Hertogh zegt dat uit het werkveld niet eerder signalen kwamen dat besmettingen vaker fataal aflopen. Dat is pas recent het geval. Aan de andere kant kwamen wel diverse buitenlandse onderzoeken tot de conclusie dat een boosterprik gewenst is. „Maar het is altijd wijsheid achteraf.”

Viruswaarheid verliest weer rechtszaak (over vaccineren): ‘Moet een record zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Een op vijf besmette verpleeghuisbewoners sterft ondanks vaccin
Sluiten