Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 17 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

D66-Kamerlid voelt zich bedreigd door Kamerlid van Forum: ‘Grofweg schandalig’

Dat (de Kamerleden van) D66 en Forum voor Democratie niet elkaars grootste fan zijn, staat zo goed als vast. In de Tweede Kamer botsen de politieke partijen wel vaker met elkaar, maar vandaag liep het uit de hand. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma voelde zich zelfs bedreigd door Pepijn van Houwelingen (FVD).

In het verhitte debat zei de FVD’er tegen Sjoerdsma: „En uw tijd komt nog wel. Er komen tribunalen!” Het D66-Kamerlid wilde daarop niet meer verder met zijn inbreng en vroeg de voorzitter om ingrijpen. „Dat zijn allemaal dreigementen. Ik vind het er niet fraaier op worden”, reageerde voorzitter Ockje Tellegen.

Sjoerdsma vroeg Van Houwelingen om zijn woorden terug te nemen. De D66’er kreeg daarbij steun van andere partijen. „Wat Forum liet zien was grofweg schandalig”, verklaarde Agnes Mulder van het CDA.

D66’er Sjoerdsma voelt zich bedreigd door FVD’er

Na een korte schorsing nam Van Houwelingen weer het woord, toen zei hij dat zijn opmerking niet persoonlijk was bedoeld naar Sjoerdsma. Tegelijkertijd zei hij echter dat als het zo ver komt, Sjoerdsma „wellicht een van de velen is die tegen die tijd in aanmerking komen” om voor een tribunaal te verschijnen.

Daarop greep voorzitter Tellegen opnieuw in. „We spraken net af dat het geen persoonlijk dreigement aan het adres van Sjoerdsma was. Ik zie u instemmend knikken”, zei ze richting Van Houwelingen. „Besef dat woorden ertoe doen.” Even daarna laste de voorzitter weer een pauze in, om zo de gemoederen te bedaren.

Tweede Wereldoorlog-vergelijkingen van Forum voor Democratie

Tijdens de pauze vroeg de voorzitter aan Van Houwelingen om zijn woorden richting Sjoerdsma nog eens te „nuanceren”. Het Forum voor Democratie-Kamerlid was daartoe bereid en verklaarde dat zijn woorden „nooit bedoeld waren als een of andere vorm van dreigement of wat dan ook naar Sjoerdsma of wie dan ook”. Tellegen was hem „zeer erkentelijk” hiervoor.

Forum botst geregeld met andere partijen omdat ze vergelijkingen maakt tussen de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging en het coronabeleid van het kabinet waar Forum zich fel tegen verzet. Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet deed dat onlangs weer, toen zei hij dat ongevaccineerde mensen „de nieuwe Joden” zijn.

Gert-Jan Segers liet geheim regeerakkoord in de trein liggen: ‘Ik ben een mens en heb iets heel doms gedaan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
D66-Kamerlid voelt zich bedreigd door Kamerlid van Forum: ‘Grofweg schandalig’
Sluiten