Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

COVID-19 Red Team stopt per direct: ‘Geen vertrouwen in regering’

Het COVID-19 Red Team heft zichzelf per direct op. De onafhankelijke experts die tijdens de coronacrisis de overheid adviseerden als team, heeft geen vertrouwen meer in het Outbreak Management Team (OMT) en de regering.

„Opnieuw kleuren de coronakaarten dieprood en neemt de crisis in omvang toe”, schrijft de organisatie op Twitter. „In vele opzichten staan we, qua onzekerheid, weer op een vergelijkbaar punt als in maart 2020. Er lijkt geen beroerder moment om afscheid te nemen. En toch doen we dat.”

Daarop volgt een verklaring van het team, dat vooral werd gevormd vanwege de grote mate van groepsdenken tussen het OMT en het (inmiddels demissionaire) kabinet. „De doelstellingen die de overheid stelde, zijn niet behaald. De aanpak leidde tot precies dát, wat de overheid wilde voorkomen: de zorg raakte overbelast, de ‘kwetsbaren’ werden juist hard getroffen, er ontstond geen groepsimmuniteit en zicht op het virus was er te weinig. Tegenspraak was noodzakelijk.”

Red Team met experts

In het Red Team zaten onder anderen Wim Schellekens (oud-hoofdinspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd), epidemioloog Amrish Baidjoe, verpleegkundig specialist Nienke Ipenburg en data-onderzoeker Bert Slagter. Zij besloten vorig jaar samen te werken, omdat ze het niet eens waren met de corona-aanpak. Het Red Team kwam ongevraagd met alternatieven en kritische analyses.

De leden pleitten regelmatig voor maatregelen om het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden. Volgens de deskundigen zijn de beschikbare coronavaccins geen magisch middel dat een einde zal maken aan de pandemie. „We zien wel dat een lage viruscirculatie het effect van vaccinatie zal gaan versterken, waarmee de vaccins wat ons betreft een belangrijk hulpmiddel vormen naast andere, niet farmaceutische middelen.”

Nieuwe coronacijfers stemmen somber

Inmiddels lopen de besmettingen weer flink op, gisteren stond de teller op bijna 8200. Morgen volgt er opnieuw een persconferentie waarin eventuele nieuwe maatregelen worden aangekondigd. Toch kiest het Red Team ervoor om de stekker uit de tegenspraak te trekken. „Wij realiseren ons dat een team als het onze reproduceren in Nederland welhaast onmogelijk is. Nederland is klein en de onderlinge belangen zijn te zeer met elkaar verweven.”

Het team noemt de positie die het had uniek. „Dat maakte het ons mogelijk een honderd procent onafhankelijk advies te formuleren. Niet alleen aan politici van verschillende partijen en met uiteenlopende ideologieën, maar ook in de media, waar wij veelvuldig duiding hebben gegeven aan de pandemie en journalisten van achtergrondinformatie en inzicht voorzagen.”

Regering leert weinig van vorige golven

Met een nieuwe golf op komst zijn er volgens het voormalig Red Team te weinig lessen getrokken uit vorige golven. „Wie steeds opnieuw dezelfde fouten maakt, heeft er niet genoeg van geleerd. Deze nieuwe fase in de pandemie vraagt om dat inzicht.”

Daarom is het volgens de verklaring tijd om de groep op te heffen. „De keuzes die de regering nu moet maken, zijn fundamenteel politiek van aard. Waarbij de belangrijkste vraag is: is het in wettelijk en ethisch opzicht verantwoord om dit virus te laten circuleren? In die discussie heeft het C19RedTeam niets te zoeken.”

Werkgeversorganisaties zien coronatoegangsbewijs op de werkvloer wel zitten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
COVID-19 Red Team stopt per direct: ‘Geen vertrouwen in regering’
Sluiten