Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 20 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Leden ChristenUnie stemmen op congres tegen uitbreiding coronapas

De fractie van de ChristenUnie moet niet instemmen met een uitbreiding van het coronatoegangsbewijs (CTB), vindt een meerderheid van de leden. Ook zouden er geen maatregelen moeten worden ingevoerd die alleen ongevaccineerden treffen.

De leden stemden zaterdag op een partijcongres voor een oproep om niet in te stemmen met de door het kabinet geplande uitbreiding van het CTB naar bijvoorbeeld niet-essentiële winkels, en ook niet in te stemmen met het weren van ongevaccineerden op sommige plekken.

ChristenUnie onderhandelt

De stemming brengt de fractie in een lastig parket. De CU onderhandelt momenteel met VVD, CDA en D66 over de vorming van een nieuw kabinet. Het huidige demissionaire kabinet, dat uit dezelfde partijen bestaat, wil het CTB juist uitbreiden.

Segers wilde einde aan 'ongezonde politieke cultuur' en 'genadeloze overheid'
De CU-fractie heeft steun voor uitbreiding van het CTB of 2G nog niet helemaal uitgesloten. Foto: Anne Paul Roukema.

Ook overweegt het kabinet om een 2G-maatregel in te voeren voor drukke plekken waar het risico op een besmetting hoog is, zoals evenementen of festivals. Dat betekent dat alleen nog mensen die gevaccineerd zijn of genezen van een coronabesmetting toegelaten zouden worden. Een negatieve test zou dan niet meer genoeg zijn.

Een oproep om niet toe te treden tot een kabinet waarin de uitbreiding van het CTB of het instellen van maatregelen tegen ongevaccineerden „een serieuze optie” is, kreeg net geen meerderheid.

2G-beleid vergroot polarisatie

Partijleider Gert-Jan Segers benadrukte in een toespraak dat zijn fractie zich eerder heeft uitgesproken tegen een 2G-beleid, omdat dat „de polarisatie vergroot”. CU-Kamerlid Mirjam Bikker stelde onlangs voor een 1G-beleid te voeren, waarbij iedereen getest moet worden voor toegang tot bepaalde plekken, ook gevaccineerden.

De CU-fractie heeft steun voor uitbreiding van het CTB of 2G nog niet helemaal uitgesloten. Op de oproep die in de aangenomen motie werd gedaan ging Segers niet in.

Demonstratie in Breda gaat door, politie treft extra veiligheidsmaatregelen

Gommers: ‘Bij code zwart moet zorgpersoneel beschermd worden door leger of politie’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Leden ChristenUnie stemmen op congres tegen uitbreiding coronapas
Sluiten