Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 12 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Vanaf 19 november boosterprik voor zorgpersoneel en ouderen

Ouderen, inwoners van zorginstellingen en zorgpersoneel met direct patiëntencontact kunnen vanaf volgende week vrijdag, 19 november, een boosterprik tegen het coronavirus krijgen. Dat heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge vandaag bekendgemaakt. Eerder mikte het kabinet op begin december om te beginnen met de boosterprikken.

De GGD’en worden verantwoordelijk voor het prikken van ouderen, waarbij de oudsten eerst aan de beurt zijn. „De zorg prikt de zorg”, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Ziekenhuizen enten hun eigen mensen in en nemen ook huisartsen en ambulancepersoneel mee. Andere zorgmedewerkers worden ook door zorgpersoneel geprikt, maar dan wel op GGD-locaties.

Ouderen die zelf naar een GGD-locatie kunnen komen, kunnen daar vanaf 19 november terecht. De eerste uitnodigingen zullen vanaf de 18e op de mat vallen bij 80-plussers. Deze groep mag ook hun partner meenemen voor een prik, mits die minimaal 60 jaar is.

Ook boosterprik voor 60-minners

Vanaf 23 november wordt begonnen met het prikken van volwassenen in zorginstellingen. Eind december worden de grofweg 4 miljoen 60-plussers uitgenodigd voor een prik. Daarna zijn de 60-minners aan de beurt. De Jonge denkt dat het een aantal maanden duurt voordat iedereen die het wil een boosterprik heeft gehad. De GGD moet de operatie uitvoeren naast de al bestaande werkzaamheden van de dienst.

Hoog aantal nieuwe patiënten in ziekenhuizen

Dat de druk op de zorg blijft stijgen, blijkt ook uit de coronacijfers van vandaag. Ziekenhuizen hebben namelijk 259 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is het hoogste aantal opnames in een dag sinds 15 mei, bijna zes maanden geleden. Het RIVM meldt 16.287 nieuwe besmettingen, bijna gelijk aan het record van gisteren.

De verpleegafdelingen namen 225 coronapatiënten op en de intensive cares 34. In de afgelopen zeven dagen registreerde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) gemiddeld 218 nieuwe opnames per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 16 mei. Het gemiddelde stijgt nu voor de 31e dag op rij.

In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1755 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste aantal sinds 21 mei. Voor het eerst in maanden liggen er meer dan 1400 coronapatiënten op de verpleegafdelingen en meer dan 350 op de intensive care.

In de afgelopen dag steeg het aantal opgenomen patiënten met 56, en de dag ervoor waren er ook al 52 mensen met corona bij gekomen. Precies een maand geleden, op 12 oktober, lagen er iets meer dan 500 coronapatiënten in de ziekenhuizen.

De persconferentie is vanavond live te volgen via deze site. Hier lees je wat we waarschijnlijk kunnen verwachten

Jinek bevraagt Pfizer-topman over boosterprik: ‘Derde, vierde, vijfde prik?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vanaf 19 november boosterprik voor zorgpersoneel en ouderen
Sluiten