Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Binnenland 20 okt 2021

Situatie woningmarkt aanslag op mentale gezondheid; woningzoekers ongelukkiger

De mentale gezondheid van woningzoekende Nederlanders lijdt enorm onder de spanningen op de woningmarkt. Dat blijkt uit een onderzoek door OpenUp, een zorgplatform voor mentale gezondheid.

Op dit moment is zo’n twintig procent van de Nederlanders op zoek naar een woning. En dat dat niet makkelijk is, dat is wel duidelijk. De huizenprijzen blijven maar stijgen en vooral voor starters is het onbegonnen werk om een huis te kopen. En dat levert stress op.

Een record: zo hard stegen de huizenprijzen het afgelopen jaar

Stress door woningmarkt

Bijna zestig procent van de woningzoekenden ervaart stress of piekergedachten als het gaat om het vinden van een nieuwe woning in de huidige tijd. Achttien procent geeft zelfs aan dat het het meest stresvolle is wat er op dit moment in hun leven afspeelt. Daarbij komt dat dertig procent van de woningzoekenden hun mentale gezondheid een 6 of lager geven.

En dat zijn resultaten waar we niet aan voorbij mogen gaan, stelt GZ-psycholoog Gijs Coppens. „In een snel veranderende wereld is wonen cruciaal om tot rust te komen en je veilig te voelen. Voor een groot deel van Nederland staat dat gevoel onder druk, omdat ze geen geschikte woning kan vinden”, aldus de oprichter van OpenUp.

„Het is de eerste keer dat de stress van de woningmarkt wordt gevalideerd in een psychologische screening en wordt aangetoond dat dit kan leiden tot mentale klachten en een gevoel van perspectiefverlies”, zegt Coppens.

Situatie woningmarkt heeft serieuze impact

Dat gevoel heeft een serieuze impact op woningzoekenden. Ze werden vergeleken met niet-woningzoekenden en scoorden op de drie componenten van welbevinden slechter. Zo zegt 16,5 procent van de woningzoekenden afgelopen maand weinig tot niet gelukkig te zijn geweest, ten opzichte van 11,8 procent van de niet-woningzoekenden.

Ook geeft 16,5 procent van de woningzoekenden aan de afgelopen maand amper geïnteresseerd te zijn in het leven, ten opzichte van 9 procent van de niet-woningzoekenden. Ruim 58 procent van niet-woningzoekenden vindt dat de samenleving niet beter wordt, ten opzichte van 67 procent van de huizenjagers. 23 procent van de mensen die een huis zoeken hebben het gevoel dat het leven amper zin heeft, tegenover 17 procent van de niet-woningzoekenden.

Hulp voor woningzoekenden

Daarom vindt Coppens dat er hulp moet komen voor huizenzoekers. Twintig procent geeft aan dat een gesprek met een pscyholoog zou helpen. „Hoewel het huidige zorgsysteem niet veel meer aan kan, moeten we toch zoeken naar een oplossing om woningzoekenden te helpen zolang er een fors tekort is op de woningmarkt”, zegt Coppens. „Om de emoties te hanteren, kunnen we helpen met praktische informatie en kunnen we mensen met elkaar verbinden, zodat ze steun vinden bij elkaar.”

Bijna de helft minder (maar peperdure) huizen in ons land te koop

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Situatie woningmarkt aanslag op mentale gezondheid; woningzoekers ongelukkiger
Sluiten