Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 31 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Werkgeversorganisaties zien coronatoegangsbewijs op de werkvloer wel zitten

De twee grootste belangenbehartigers voor het Nederlandse bedrijfsleven, VNO-NCW en MKB-Nederland, zien het invoeren van het coronatoegangsbewijs op de werkvloer wel zitten. Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad en de burgemeester van Nijmegen, pleitte vandaag in het programma Buitenhof voor de inzet van de coronapas op de werkvloer. Hij hoopt op die manier de stijging van het aantal coronabesmettingen te stoppen.

„We willen dat werkgevers de mogelijkheid moeten hebben om er eventueel naar te vragen als die behoefte bestaat in een sector of bedrijf”, laat een woordvoerder namens de twee werkgeversorganisaties weten. Vooral in sectoren waar klanten al een coronatoegangsbewijs moeten laten zien, zoals in de horeca of evenementenbranche, zouden ondernemers toestemming moeten krijgen om ook de QR-codes van hun personeel te kunnen scannen.

Alleen gevaccineerd naar kantoor

Sommige bedrijven vragen hun personeel al om alleen naar kantoor te komen als ze gevaccineerd zijn. Accountants- en adviesbureau Deloitte wil dat medewerkers een QR-code kunnen laten zien als ze naar kantoor gaan. Dat zei het bedrijf onlangs tegen Nieuwsuur. Autoleasebedrijf LeasePlan verlangt ook van zijn werknemers dat ze gevaccineerd zijn als ze naar kantoor komen, maar zegt hier niet op te controleren.

Het is voor werkgevers niet verboden om te vragen of werknemers gevaccineerd zijn, maar ze moeten daar wel een goede reden voor hebben. Ook zijn werknemers nooit verplicht om antwoord te geven.

Nog geen wettelijke grondslag voor coronatoegangsbewijs

Op dit moment is er nog geen wettelijke grondslag voor de inzet van het coronatoegangsbewijs om werknemers te controleren. Wel onderzoekt het kabinet of dit aangepast kan worden. Burgemeester Bruls zei vandaag al dat hij die wetswijziging ‘eerder vandaag dan morgen’ in gang gezet ziet worden.

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn minder te spreken over een ander voorstel van Bruls. Hij wil ook dat de 1,5 metermaatregel weer gaat gelden om besmettingen te voorkomen. „Dat levert weer nieuwe beperkingen op voor ondernemers en het belangrijkste is nu vooral alles na te leven wat er al ligt aan maatregelen.”

VN-klimaattop van start in Glasgow: klimaatdoelen (nog) niet toereikend

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Werkgeversorganisaties zien coronatoegangsbewijs op de werkvloer wel zitten
Sluiten