Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Binnenland 4 okt 2021 / 09:14 uur

Goed dierendagnieuws: weinig coronahuisdieren teruggebracht naar asiel

Het is ruim anderhalf jaar geleden dat we bijna allemaal ineens extreem veel thuiszaten. En rondom die eerste lockdown leek het een hoop mensen een goed idee om een huisdier te nemen. Verschillende organisaties vreesden voor een grote toestroom aan coronahuisdieren in het asiel op het moment dat we weer op kantoor zouden gaan werken.

Maar, zo blijkt vandaag op dierendag, de dierendump blijft vooralsnog uit. NU.nl heeft een rondgang gedaan langs verschillende dierenorganisaties en is tot de conclusie gekomen dat de meeste dieren nog gewoon bij hun baasje wonen. Ook nu we wel weer naar kantoor mogen.

Geen dumppiek coronahuisdieren

Vooral honden en katten blijven gewoon bij hun nieuwe baasje wonen, meldt de nieuwswebsite. Konijnen worden wel meer teruggebracht, maar de gevreesde dumppiek blijft vooralsnog uit, zegt de Dierenbescherming. Dat betekent niet dat er geen dieren naar het asiel worden gebracht, maar het zijn er niet meer dan voor corona, zegt woordvoerder Dik Nagtegaal. Na anderhalf jaar lijkt het erop dat we toch gehecht zijn geraakt aan onze honden en katten, zegt hij.

Katten minder onafhankelijk dan gedacht: ‘Hebben baasje nodig’

Nederlanders staan sowieso positiever tegenover huisdieren houden, meldt de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG). Ze deden samen Dibevo onderzoek naar huisdierbezit de afgelopen paar jaar. Daaruit blijkt dat één op de vijf consumenten positiever tegenover huisdieren staat sinds de pandemie.

Honden en katten populairste huisdieren

Meer mensen kozen voor een extra gezinslid: zo’n 8 procent van de huishoudens in ons land is een huisdier gaan houden. In 2019 was dat minder: toen koos 6,4 procent van de bevolking voor een hond, kat of ander huisdier. Nog eens 7 procent van onze landgenoten ziet het wel zitten om binnenkort een huisdier te houden.

Honden en katten zijn het meest populair in ons land: bijna de helft van de nieuwe huisdierenhouders koos een hond en iets meer dan een kwart ging voor een kat. De aquariumvis is een verrassende derde: 13 procent van de huisdiereigenaren koos voor het waterdier.

Overigens zijn er wel wat tegenstrijdige berichten over het dumpen van coronahuisdieren. Eerder werd gemeld dat er vooral kittens worden gedumpt, meer dan voor de coronacrisis. Ook werd er gesproken van het dumpen van konijnen.

Illegale hondenhandel neemt toe

Overigens heeft de coronacrisis ook negatieve gevolgen gehad voor huisdieren. Door de pandemie is de aanpak van illegale hondenhandel bijna stil komen te liggen, zegt woordvoerder René Loman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Volgens de NVWA loopt het de spuigaten uit met de illegale hondenhandel in Nederland. Er zijn meer en meer meldingen over illegale import sinds het afgelopen jaar en dat brengt onder andere het risico op verspreiding van hondsdolheid met zich mee.

NVWA pakt handel aan

Het AD meldt dat strengere maatregelen meer problemen moeten voorkomen. De NVWA kan volgens de krant niet langer toezien hoe illegale honden onder slechte omstandigheden worden geboren. Moederhonden moeten continu in deze slechte omstandigheden leven.

„De maatschappelijke verontwaardiging rond dit onderwerp is groot”, zegt Loman. Nu de anderhalve meter is verdwenen komen er weer meer mogelijkheden en middelen om strenger te gaan controleren. „Dat is nodig, want het loopt de spuigaten uit in Nederland”, waarschuwt Loman.

Nieuw huisdier nu tegen eenzaamheid? ‘Bezint eer ge begint’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Goed dierendagnieuws: weinig coronahuisdieren teruggebracht naar asiel
Sluiten