Julia Onclin
Julia Onclin Binnenland 9 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Verbod afsteken vuurwerk met oud en nieuw in Amsterdam: deze vuurwerkshows bieden uitkomst

Voor iedereen die dacht met oud en nieuw lekker Amsterdam in te gaan, is er slecht nieuws. De gemeente heeft namelijk het afsteken van vuurwerk in de stad verboden. Toch hoeft dit niet meteen je hele jaarwisseling te verpesten. Er zijn namelijk een aantal mooie vuurwerkshows die ervoor zorgen dat je toch knallend het nieuwe jaar in kunt gaan!

Al eerder besloot de gemeenteraad van Amsterdam om het afsteken van vuurwerk in de stad te verbieden. Om dat mogelijk te maken is de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aangepast. Volgens de gemeente sluit het verbod aan bij wat de meerderheid van de Amsterdammers wil. Zo laat de gemeente weten dat een meerderheid van de Amsterdammers „genoeg heeft van de overlast die vuurwerk met zich meebrengt”. Daarnaast zou de meerderheid „voorstander zijn van een afsteekverbod voor consumentenvuurwerk”.

Geplande professionele vuurwerkshows Amsterdam

Hoewel vuurwerk niet meer in Amsterdam afgestoken mag worden, zal het nog wel te koop zijn bij bepaalde verkooppunten. Om de mensen die het vuurwerk wel leuk vinden tegemoet te komen, organiseert de gemeente zelf een aantal professionele vuurwerkshows.

Burgemeesters willen verbod op bezit van vuurwerk, sommigen verbieden carbid
In hoeverre deze shows door kunnen gaat, hangt natuurlijk af van de coronamaatregelen die rond die tijd gelden. Foto: Getty Images.

In hoeverre deze shows door kunnen gaat, hangt natuurlijk af van de coronamaatregelen die rond die tijd gelden. „Samen met de handhavende diensten wordt gekeken naar een goede balans tussen voldoende aanbod en beheersbaarheid. Extra vieringen in de stad kunnen er ten slotte ook toe leiden dat er een groter beslag wordt gelegd op de capaciteit van de diensten”, laat de gemeente weten.

Deze vuurwerkshows kun je ook bezoeken

Waar kun je dan nog wel naar vuurwerk kijken? Als je graag in Amsterdam wilt blijven, en de coronamaatregelen het toelaten, kan de nieuwjaarsviering op het Museumplein een aanrader zijn. Daar is de gemeente van plan om met oud en nieuw een laser- en lichtshow, een vuurwerkshow en een muzikaal programma te organiseren. Verder wil de gemeente dat er in ieder stadsdeel een professionele vuurwerkshow komt.

Mocht je oud en nieuw toch liever ergens anders doorbrengen, zijn er een aantal andere steden waar je van grote vuurwerkshows kunt genieten. De bekendste is natuurlijk het Nationale Vuurwerk in Rotterdam waar de skyline van de havenstad verlicht wordt met alle kleuren en soorten vuurwerk. Ook in Den Haag, bij de Hofvijver, kun je rond middernacht genieten van een vuurwerkshow. Daarnaast is daar vaak ook een licht- en videoshow en kun je genieten van live muziek van een DJ.

Voor wie het vuurwerk liever vanaf de bank bewondert, zijn er ook verschillende shows op televisie te volgen. En als je er helemaal niet van houdt zijn er vuurwerkvrije zones waar je, als het goed is, rustig het nieuwe jaar in kunt luiden.

Winnaar The Voice Senior verovert harten publiek met speciale actie

IJsland prikt niet meer met Moderna na bijwerkingen, meer coronapatiënten in het ziekenhuis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.