Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 6 okt 2021

Van Haga mag zijn LinkedIn-profiel terug, platform is ‘teleurgesteld’

De rechter heeft bepaald dat Tweede Kamerlid Wybren van Haga weer toe moet worden gelaten op LinkedIn. Zijn profiel was door het platform verwijderd wegens het verspreiden van misinformatie over corona.

LinkedIn besloot het profiel van Van Haga te verwijderen nadat de politicus berichten plaatste over het coronavirus. Volgens het platform bevatten die niet alleen meningen, maar ook medische claims. Het profiel van Van Haga werd al eerder op zwart gezet. Ook opiniepeiler Maurice de Hond werd om die reden tijdelijk van LinkedIn verbannen.

Van Haga krijgt LinkedIn profiel terug

Van Haga eiste nu echter zijn profiel weer terug, inclusief de negen berichten die LinkedIn verwijderd heeft. Ook verwachtte hij een rectificatie van het platform. Alleen aan de eerste eis geeft de rechter gehoor. Zijn profiel moet binnen drie dagen weer beschikbaar zijn, maar de verwijderde berichten hoeven niet terug. Ook de rectificatie komt er niet. Het argument van de rechter is dat LinkedIn in de gebruikersvoorwaarden ‘onvoldoende informatief’ is over hun recht om op te treden tegen verspreiding van misinformatie. Dit doen ze aan de hand van informatie van ‘gezaghebbende instanties’, zoals het RIVM en de WHO. „Niet duidelijk is waar volgens LinkedIn de grens loopt tussen berichten die volledig in strijd daarmee zijn, en berichten met kritische kanttekeningen bij die richtlijnen”, vindt de rechter.

LinkedIn laat weten ‘teleurgesteld’ te zijn over de uitspraak van de rechter en beraadt zich op het aantekenen van hoger beroep. Van Haga is wel tevreden: „Geweldig dat de rechter heeft besloten om dit buitenproportioneel paardenmiddel te schrappen en LinkedIn heeft opgedragen om mijn profiel weer terug te plaatsen”, reageert de politicus. „Een overwinning voor het vrije woord, een overwinning voor de democratie waar volksvertegenwoordigers moeten kunnen zeggen wat ze vinden.”

Rechter oordeelt dat coronatoegangsbewijs mag blijven, maar ‘geen ruimte voor 2G’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Van Haga mag zijn LinkedIn-profiel terug, platform is ‘teleurgesteld’
Sluiten